Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co zrobic kiedy zmienne globalne sa wylaczone
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Polik
Witam!

Mam pewien problem. Chce za pomoca formularza przesylac dosyc dlugie teksty do bazy danych. Problem w tym, ze nie moge uzywac metody POST bo zmienne globalne na serwerze sa wylaczone. GET dziala ale nie przekazuje polskich literek no i jest ograniczenie na 100 znakow. Co mam poczac w takiej sytuacji? Jest jakies wyjscie?

Pozdrawiam i licze na pomoc!
franki01
Z tego co wiem, nawet jak zmienne globalne sa wylaczone, to mozna uzywac metody post...

1. <?php
  2. $_POST['nazwa']
  3. // zamiast
  4. $nazwa
  5. ?>

Duzo osob uzywa tego drugiego sposobu co jest dla mnie wielkim bledem biggrin.gif
marcio
Powinienes sie cieszyc ze register globals jest wylaczone bo jak jest on to strona jest bardziej podatna na atak
webdice
Cytat(marcio @ 10.12.2007, 19:15:33 ) *
Powinienes sie cieszyc ze register globals jest wylaczone bo jak jest on to strona jest bardziej podatna na atak

Bardziej podatna? To jest jedna wielka poracha, nie wiem o czym myśleli programiści PHP tworząc takie ułatwienie (oczywiście ułatwienie dla hakierów).
Polik
Ok, wielkie dzieki. Przerobie sobie wszystko na $_POST[] mam nadzieje, ze zadziala smile.gif

Ale natrafilem przed chwilka na jeszcze jeden problem. Zmienne sesyjne przestaly mi dzialac. Kiedy zmienne globalne byly wlaczone wszystko hulalo wporzadku kiedy je wylaczylem sesje juz nie dzialaja. Nie mam pomyslu jak je naprawic. W jaki sposob mam je teraz implementowac?

Pozrdawiam i licze na pomoc!
webdice
Ze zmiennymi sesyjnymi jest podobna sytuacja, używaj

1. <?php
  2. $_SESSION
  3. ?>

Poczytaj o zmiennych super globalnych.
franki01
Naucz sie operowac bez zmiennych globalnych. Jak napisali poprzednicy, jest to wielka porazka PHP. Uzywaj $_SESSION['nazwa'] zamiast $nazwa.

EDIT:
@webdicepl byl szybszy tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.