Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Order by po trzech kolumnach - czy ja już do reszty zdurniałem?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
c2h5oh
Pomijając kwestię czy jest to rozsądne potrzebuje w jednym miejscu posortować wyniki selecta po trzech kolumnach:
Kod
SELECT * FROM `table` ORDER BY col1 DESC, col2 ASC, col3 DESC LIMIT 0,10

lub coś zbliżonego

niestety sortuje tylko po col1 i col2 - col3 zlewa zupełnie. Ograniczenie mysql 4.1, czy co? nie znalazłem w sieci ani jednego przykładu na order by z 3 kolumnami..

Wszelkie sugestie mile widziane.
devnul
a jesteś pewny że zachodzi taka konieczność (w sęsie czy baza napotyka problem i musi szukać 3 możliwości sortowania)?
c2h5oh
I owszem col1 = status (5 możliwości), col2 = typ (6 możliwości), col3 = id (klucz główny) - bardzo często zachodzi sytuacja gdy dla więcej niż 1 wiersza col1 i col2 są takie same, a wręcz w 90% przypadków są, tak więc col3 również powinno brać pod uwagę. Co więcej widzę w wynikach przypadki gdy są w złej kolejności..
phpion
Cytat(c2h5oh @ 17.12.2007, 21:36:34 ) *
Co więcej widzę w wynikach przypadki gdy są w złej kolejności..

Może masz złe typy kolumn?
c2h5oh
3x INT, to też nie to :/
nevt
no to może pokaż konkretnie to pytanie SQL, definicję tabeli, i jakie wyniki zwraca, bo na pewno nie jest to tabela z col1, col2 i col3...
to co pokazujesz TEORETYCZNIE powinno działać - skoro nie działa - to pokaż jak naprawdę to wygląda w TWOIM wykonaniu - gdzieś masz błąd i już... jak nie pokażesz prawdziwego kodu nie znajdziesz prawdziwej przyczyny problemów...
c2h5oh
Oczywiście jest "nieco" bardziej skomplikowane, ale do tego się sprowadza

1. CREATE TABLE `product_tag` (
  2. `tid` int(10) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '',
  3. `pid` int(10) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '',
  4. KEY `pid` (`pid`),
  5. KEY `tid` (`tid`)
  6. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8;
  7.  
  8. CREATE TABLE `product` (
  9. `pid` int(10) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  10. `status` int(2) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0',
  11. PRIMARY KEY (`pid`),
  12. KEY `search` (`pid`,`status`)
  13. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8

Powycinałem kolumny nie wykorzystywane w zapytaniu, żeby bałaganu nie wprowadzać
  1. SELECT p.*, COUNT(t.tid) AS matches FROM `product` p
  2. INNER JOIN `product_tag` t ON p.pid=t.pid WHERE ( (`tid` IN (val1, val2, val3,..)) AND (p.status>=jakis_status))
  3. GROUP BY t.pid ORDER BY matches DESC, p.STATUS ASC, p.pid DESC LIMIT 0, 10

Sortowanie po dowolnych 2 z tych 3 działa - nie ma problemu status+pid, matches+status, matches+pid, wszystkie trzy niestety już nie.
nevt
u mnie edytor zapytań podświetla we fragmencie
Kod
p.status ASC
wyraz status jako słowo zastrzeżone. spróbuj w całym zapytaniu ująć wszystkie nazy pól i tabel w `odwócone apostrofy` (w klauzuli ORDER BY w szczególności) ...
poza tym fragment
Kod
IN (val1, val2, val3,..)
zgłasza błąd składni - ale to chyba tylko przykład (chociaż prosiłem o rzeczywiste zapytanie - więc kto wie)...

powodzenia.
c2h5oh
przykładowe zapytanie
  2. INNER JOIN `product_tag` t ON p.pid=t.pid WHERE ( (`tid` IN (1,4,5)) AND (p.status>=2))
Indeo
Zapytanie jest poprawne. Używanie słów zastrzeżonych mysql'a jest niebezpieczne. Można stracić długie wieczory nad poszukiwaniem błędu. Chyba najlepiej by było jakbyś pokazał wynik Twojego zapytania w postaci wynikowej tabeli, a najlepiej dodatkowo pliki sql całych tabel. Jesteśmy ciekawi co w tym siedzi winksmiley.jpg
c2h5oh
To jeszcze udziwnię, żeby do było zabawniej:

2. INNER JOIN `product_tag` t ON p.pid=t.pid WHERE ( (`tid` IN (1,4,5)) AND (p.status>=2))

Nie działa

3. GROUP BY t.pid ORDER BY matches DESC, p.STATUS ASC, p.pid ASC LIMIT 0, 10

Smiga bez problemu

Czy ktos ma jakiekolwiek pojecie o co biega?
Indeo
Pokaż wynik tych zapytań.
clarkfinger
Jeżeli pierwsze zapytanie zadziałało, to nie ma bata - drugie też musi - jedyne co mi przychodzi go głowy, to że niewłaściwie interpretujesz sortowanie i dane posortowane bierzesz, za nieposortowane. Ale żeby to sprawdzić, musimy zobaczyć wynik obu zapytań.
Indeo
Otóż to. Jak powie św. Tomasz. "Nie zobaczę - nie uwierzę" smile.gif
nevt
7 postów wstecz zasugerowałem, żeby wszystkie nazwy pól i tabel ująć w `odwrócone apostrofy` - zgodnie ze składnią MySQL - z prostej przyczyny - wyrażnie STATUS jest słowem zastrzeżonym w MySQL i swobodne używanie go wewnątrz zapytania może (chociaż nie musi) prowadzić do takich trudnych do wychwycenia błędów... ale niestety kolega c2h5oh (a dlaczego nie c2h5cooh questionmark.gif?- dużo zdrowsze, nie degraduje wątroby i jest zalecane w schorzeniach reumatycznych smile.gif ) jest tak zapatrzony we własne racje, że nie raczy sprawdzić, czy jest tu coś narzeczy....
c2h5oh
Sprawa wyjasnila sie juz kawal czasu i temu i dobrze myslalem - zdurnialem do reszty - bylo sortowanie po councie i jakies stare duplikaty biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.