Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mc pod przeglądarką?!
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Beynar
koncepcja...
Właśnie się nudziłem i sobie tak pomyślałem o mc.
Gdybys stworzyć w przeglądarce interfejs starego dobrego MC (z którego tudzież non-stop korzystam od kąd posiadłem linuxa:) ). Sprzężonego z AJAXem smile.gif
Oczywiscie to połączone na serv do php lub jeśli można prosto dalej
a dalej, API do komunikowania się ze starym dobreym Midnight Commanderem smile.gif

zainspirowało mnie, że...
....że jak zakończe pracę w mc, wyjde z niego i w bashu sprawdze historie poleceń to mc wy-żyguje w tle takie historie:
Kod
cd "`echo -e '57home57kuba'`"

czy to on zwraca czy kto inny.... sprawdziłem szybko na jakiej licencji jest mc.
GNU... yahoo.gif
Oprogramowanie Wolne... od Billa i innych globalistycznych poglądów m.in. kod zamknięty jak rosyjska konserwa smile.gif
Zatem pomyślałem, jeśli kod jest otwarty to musi mieć jakieś znormalizowane API do ktorego mozna się dostać... (trzeba sprawdzić dokumentacje mc) i połączenie tego za pomocą cgi poprzez php do ajax..

Dodatkowe zalety....
...oprocz tego, że takie cudo świetnie sprawdzałoby się jako eksplorator plików, edytor, klient ftp i ssh to:
Jak spróbujemy wykonać jakies media to mc naturlnie nam tego nie wykona, ew. możemy zobaczyć binarke tego programu poprzez F4. Natomiast takie LiveMc mógłby wyłapywać takie żądania o wyświetlenie medii, ładować to do przeglądarki i odpowiednio uruchamiać te media.

Po co to......
Czasem jestem np. w szkole i zdalnie potrzebuje wykonać coś czy napisać na serwerze.... jeśli nie-bodajże chce wykonać jakieś operacjie z visty to ufff.... instalować klient ssh? Wiecie ile będzie trwało, by zapytać mnie, czy chce sciągnąć plik? napewno? a wiesz, że putty może być niebezpieczne dla Twojego systemu? napewno?
aaevil.gif
Czasem trzeba coś szybko i nie mamy 5 min. na instalowanie klienta ssh.
Takie rozwiązanie daje niezwykle szybki dostęp do serva, gdziekolwiek nie jestes i masz siec.
Gdyby puścić takiego LiveMc przez https i odpowiednio zabezpieczyć to byłoby to świetne narzędzie do zdalnej administracji serwerm w każdej chwili, z przeglądarki.

Co o tym sądzicie?

pzdr!
devnul
eee imho jest pełno różnej maści skryptów do zarządzania plikami - jedne lepsze drugie gorsze - po co wynajdować koło na nowo - a tego co zrobisz z konsoli nie zrobisz tak samo łatwo i szybko przez przeglądarkę.

Jestem na nie winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.