Właśnie się nudziłem i sobie tak pomyślałem o mc.
Gdybys stworzyć w przeglądarce interfejs starego dobrego MC (z którego tudzież non-stop korzystam od kąd posiadłem linuxa:) ). Sprzężonego z AJAXem

Oczywiscie to połączone na serv do php lub jeśli można prosto dalej
a dalej, API do komunikowania się ze starym dobreym Midnight Commanderem

zainspirowało mnie, że...
....że jak zakończe pracę w mc, wyjde z niego i w bashu sprawdze historie poleceń to mc wy-żyguje w tle takie historie:
Kod
cd "`echo -e '57home57kuba'`"
czy to on zwraca czy kto inny.... sprawdziłem szybko na jakiej licencji jest mc.
GNU...

Oprogramowanie Wolne... od Billa i innych globalistycznych poglądów m.in. kod zamknięty jak rosyjska konserwa

Zatem pomyślałem, jeśli kod jest otwarty to musi mieć jakieś znormalizowane API do ktorego mozna się dostać... (trzeba sprawdzić dokumentacje mc) i połączenie tego za pomocą cgi poprzez php do ajax..
Dodatkowe zalety....
...oprocz tego, że takie cudo świetnie sprawdzałoby się jako eksplorator plików, edytor, klient ftp i ssh to:
Jak spróbujemy wykonać jakies media to mc naturlnie nam tego nie wykona, ew. możemy zobaczyć binarke tego programu poprzez F4. Natomiast takie LiveMc mógłby wyłapywać takie żądania o wyświetlenie medii, ładować to do przeglądarki i odpowiednio uruchamiać te media.
Po co to......
Czasem jestem np. w szkole i zdalnie potrzebuje wykonać coś czy napisać na serwerze.... jeśli nie-bodajże chce wykonać jakieś operacjie z visty to ufff.... instalować klient ssh? Wiecie ile będzie trwało, by zapytać mnie, czy chce sciągnąć plik? napewno? a wiesz, że putty może być niebezpieczne dla Twojego systemu? napewno?

Czasem trzeba coś szybko i nie mamy 5 min. na instalowanie klienta ssh.
Takie rozwiązanie daje niezwykle szybki dostęp do serva, gdziekolwiek nie jestes i masz siec.
Gdyby puścić takiego LiveMc przez https i odpowiednio zabezpieczyć to byłoby to świetne narzędzie do zdalnej administracji serwerm w każdej chwili, z przeglądarki.
Co o tym sądzicie?
pzdr!