Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licencja php a prowadzenie strony komercyjnej w oparciu o php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Wilczarz
Tak się zastanawiałem czy z prawnego punktu widzenia od marca 2008r będzie można prowadzić portal, baa jakąkolwiek stronę z php, Javą Flashem lub czymkolwiek innym niż html. Bo marcu jeżeli się orientuję będzie ustawa czy coś(takie między narodowe bardziej), mówiąca o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej. Dla przykładu jeżeli napisze się program w visualu, albo div, albo Borlandzie, gcc a nawet jeżeli użyjemy do zrobienia p. kompilatora, do którego nie mamy licencji upoważniającej do tworzenia i dystrybucji oprogramowania, możemy zostać oskarżeni o łamanie praw autorskich twórcy programu(i skazani na wysoką grzywnę)- żeby móc pisać programy bez licencji trzeba będzie napisać własny kompilator, a do niego linker i kupę innych badziewi nie posługując się żadnymi bibliotekami, pomocami, a nawet tuturialami(choć chyba nikt nie zrobił jeszcze tuturiala jak zrobić sobie całe środowisko a w tym niewątpliwie przydało by się system(wykorzystanie bibliotek wbudowanych)). sprawa nie dotyczy środowisk linuksowych, ponieważ tam zazwyczaj i tak wszystko z kodu źródłowego jest.

Moje pytanie brzmi więc czy w licencji php wspomniane jest coś na temat tego że autor dobrowolnie zrzeka się praw do roszczeń w sprawie braku licencji na tworzenie programów, a jeżeli tak to jak to jest uwarunkowane?

bo jak nie to połowa stron na necie powinna pójść sie j***ć, a autorzy do pierdla!

Proszę o wyjaśnienie mi tej kwestii do marca 2008r dry.gif blinksmiley.gif tiredsmiley.gif sciana.gif (to moje odczucia w tej sprawie)
mike
Zamykam.
Dyskusji o typach licencji było od groma albo i więcej. Nie będziemy tego wałkować kolejny raz specjalnie dla Ciebie.

Nie jesteś pewien, to przeczytaj sobie licencję PHP.

hmm, a może na Humor przenieść tego posta ... tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.