Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Process
Forum PHP.pl > Forum > PHP
galileox86
Witam serdecznie post chyba raczej w celach informacyjnych. Mianowicie mam taki problem. Mamy plik x i jak sprawdzic czy jest on uzywany przez jakis process, poniewaz chce go obsluzyc jedynie w wypadku kiedy nie jest uzywany przez zaden proces.
qrees
Cytat(galileox86 @ 4.01.2008, 11:40:18 ) *
Witam serdecznie post chyba raczej w celach informacyjnych. Mianowicie mam taki problem. Mamy plik x i jak sprawdzic czy jest on uzywany przez jakis process, poniewaz chce go obsluzyc jedynie w wypadku kiedy nie jest uzywany przez zaden proces.

Użyj komendy lsof, podaje ona otwarte pliki w systemie Linux. Przykładowo:
Kod
lsof | grep nazwa_pliku

Jeżeli dostaniesz w wyniku tego jak±¶ linijkę tekstu, to znaczy, że plik jest używany przez jaki¶ proces (od razu też masz informację o tym który proces używa tego pliku).
Strzałek
Jeżeli by kto¶ nie wiedział, żeby wykonać to o czym pisze qrees trzeba użyć exec" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
galileox86
zapomnialem dodac musi byc to mozliwe do wykonania na windowsie poniewaz chce sobie zrobic strone do zarzadzania plikami i jest mi potrzebne okreslenie co uzywa dany plik bo w zaleznosci od tego jaki proces go uzywa ma miec inne funkcje.
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.