Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wydelegowanie subdomeny?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
piotrus
Czy jest możliwość wydelegować subdomenę z poziomu PHP?

Z góry dziękuję za wskazówki/rozwiązania jak to zrobić:)
aiv
To chyba do przedszkola

A co do tematu, to PHP może zarządzać serwisem odpowiadającym za obsługę domen (np: bind). Po wprowadzeniu odpowiednich zmian w pliku konfiguracyjnym strefy może "przeładować" DNS.
piotrus
Być może i do przedszkola:)

Tak czy inaczej w przedszkolu szukałem i nie znalazłem niczego konkretnego:/

Dlatego serdecznie proszę, jeśli ktoś ma jakiegoś gotowca bądź może wskazać hasła wg. których mogę tego szukać na tym forum to proszę o pomoc.
dadexix
hm.. nie do końca rozumiem... chcesz robić subdomene przez php - ktoś wchodzi na stronę A.B.com to wyświetla się np. katalog A lub plik A.php czy robić np. wpisy DNS - ktoś chce subdomene o nazwie A w domenie B.com z rekordami np. NS na ns.server.pl i ns2.server.pl

jeśli to pierwsze to zapraszam http://blog.rabinek.pl/2006/02/25/subdomeny-htaccess-apache/

wpisu *.domena.com w panelu DNS nie trzeba robić - nie wiem po co tam tak piszątongue.gif

oczywiście dostosuj lepiej tamte regóły w mod_rewrite bo tandetne... a jak nie chcesz mod_rewrite to możesz w index dać by sprawdzalo adres na jaki się wchodzi i wyciągało subdomene... np. ktoś wchodzi na ja.ble.pl to skrypt wyciąga samo "ja" i zachowywuje się tak jak by to była subdomena.... wykaż się... hm... "twórczością":)

jeśli to drugie.... to jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy by zrobić to przez php(bo inne metody są ale wtedy dodatkowe oprogramowanie na serverze) to freedns.afraid.org + curl...
piotrus
Hmm... może niewystarczająco ściśle określiłem o co mi chodzi:/

Tak bardziej opisowo:

Mam domenę: moja_domena.pl

Jest postawiona na DNS`ach mojego konta.

Wydelegowywanie rozumiem tak, że dla każdej subdomena.moja_domena.pl mogę wskazać dwa serwery DNS, które przejmują obsługę tego obszaru domeny. Dla każdej subdomeny mogę wskazać inne serwery DNS.

A jeśli ktoś jest już przy temacie... to proszę również o spojrzenie na ten problem: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=84371

Z góry dziękuję za dalszą próbę pomocy:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.