Witam wszystkich,
Ostatnio pracując przy dużym projekcje natknąłem sie na problem z sesjami. Mianowicie strone obsluguje kilka serwerów ktore stoją za load balancerem. Wszystko ladnie sie sprawowało az do czasu kiedy nadszedl czas wykorzystania sesji. Sesje owszem sie tworzą ale zmienne zapisane w sesji obslugiwane sa przez dany serwer np. w sesji trzymam czy user jest zalogowany czy nie i jesli wchodzac na stronke trafie na tem sam serwer wszystko jest wporzadku, ale problem zaczyna sie kiedy trafiam na inny serwer:(. rozwiazaniem mogloby wydawac sie udostepnienie katalogu w ktorym przetrzymywane sa sesje - tu napotkalem na kolejny problem. Google mowiło ze to powinno dzialac, problem jednak istnieje gdyz to nie dziala:D nie wiem czy to wina serwera ktory serwuje stronke(lighttpd) ale php wywala bledy ze sesja owszem istnieje ale nie mozna jej odczytac ani zapisac. W grę mogło by wchodzić postawienie sesji na bazie danych ale wolal bym uniknac tego gdyz nie chce aby sesjie mi biegaly po calym klastrze mysql. Ciasteczka?? mało bezpieczne. Ma może ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu.
Pozdrawiam
P.S. z gory przepraszam moderatorów jezeli napisalem w zlym dziale