robie skrypt autoryzacji userów na bazie MySQL i mam problem ze stworzeniem zapytania które by sprawdzało czy podany login jest już zapisany w bazie (jeśli tak to wyświetla się komunikat że należy podać inny login) no i opracowałem taki kod :
[php:1:66813f6ff5]<?php
//form itp...
if($check=mysql_query("SELECT * FROM users WHERE nick='$log_user'")) die("Podany login jush istnieje! Podaj inny!"); //zapytanie...
//jeśli login nie istnieje to zapis do bazy...
?>[/php:1:66813f6ff5]
ale coś nie bardzo działą bo ciągle wyświetla się komunikat że jest zajęty ten login :/
Zobacz to :
[php:1:157ddee041]<?php
$check=mysql_query("SELECT * FROM `users` WHERE `nick`='".$log_user."';");
$cos=mysql_num_rows($check);
if($cos!=0){
//login istnieje
}else{
//nie istnieje
}
?>[/php:1:157ddee041]
DZIĘKI!

To dziala

THANKS! BIG THANKS
kicaj
13.12.2003, 14:07:23
[php:1:dfbb2b59dc]<?php
$check=mysql_query("SELECT * FROM `users` WHERE nick=".$log_user."") or die("Blad w zapytaniu!");
if($cos > 0){
//login istnieje
}else{
//nie istnieje
}
?>[/php:1:dfbb2b59dc]
Cytat
[php:1:4065b0bf6c]<?php
$check=mysql_query("SELECT * FROM `users` WHERE nick=".$log_user."") or die("Blad w zapytaniu!");
if($cos > 0){
//login istnieje
}else{
//nie istnieje
}
?>[/php:1:4065b0bf6c]
Czy ty i dob nie uczyliście się czasem z tych samych kursów/książek?:DDD
ta.... przeciez kicaj_ dodał tylko do tego co ja napisałem wczesniej die..., a jeżeli kicaj_ uczył sie z manuala to uczylismy sie z tego samego :wink:
kicaj
13.12.2003, 14:23:08
to akutra zapytanie i warunek [manual:e12aab1840] if() [/manual:e12aab1840] jest w najprostrzym kursie php, wiec kazdy chyba to juz zna...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.