Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] Klasa db
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rize24
Prosze o wyrozumiałość bo akurat jest to moja pierwsza klasa obsługi bazy.
  1. <?php
  2. class db {
  3. function db() {
  4. $this->host = "localhost";
  5. $this->db = "test2";
  6. $this->user = "root";
  7. $this->pass = "";
  8. $this->link = mysql_connect($this->host, $this->user, $this->pass) or die(mysql_error());
  9. mysql_select_db($this->db) or die(mysql_error());
  10. }
  11.  
  12. function mysql_array ($table, $prefs, $poladowyświetlania){
  13. $this->sql = mysql_query("SELECT * FROM $table $prefs") or die(mysql_error());
  14. while ($row = mysql_fetch_array($this->sql)) {
  15. echo $poladowyświetlania;
  16. }
  17. }
  18.  
  19. function close() {
  20. mysql_close($this->link);
  21. }
  22. }
  23.  
  24. $db = new db;
  25. $poladowyświetlania = "$row[text]";
  26. $db->mysql_array("aaa", "ORDER BY id DESC", $poladowyświetlania);
  27. $db->close();
  28.  
  29. ?>

Chcę przypisać obiektowi, dodatkowa wartość dla mysql_array tzn pola, które by zostały wyświetlone wewnątrz, niestety próbowałem to prostymi metodami, ale się nie udało mi tego zrobić. Jak można to wykonać. Jest to banalny sposób ale narazie się uczę. Dziękuje z góry z odpowiedź.
sticker
Wydaje mi się że nie dokońca zrozumiałeś przesłanie obiektowści i separacji warst kodu.
Klasa do obsługi bazy danych przede wszystkim powinna zajmować sie połączeniem bazodanowym i jego obsługą tzn móc wykonywać zapytania i zwrać wyniki w jakiś sposób, który jest Ci potrzebny. Obłsługa wyników uzyskanych przez obiekt klasy Db powinien być przetwarzany przez inną klasę która potrzebuje wyników zapytania
rize24
Okey, to klasa db będzie mi jedynie służyła do połączenia z bazą. Chcę zrobić klase do obsługi wszelakich zapytań wziąłem się za funkcje zwracania wyników mysql_array. Chce mieć ogólna klasę do zapytań. Niestety moja wiedza opiera się jedynie o wiedzę internetową, aczkolwiek jest ona oparta o bardzo proste przykłady. Może znacie jakieś ciekawe strony w których można znaleźć aty dot. klas?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.