Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Automatyczne odejmowanie rekordu w bazie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kubula
Witam.
Zastanawiam się, czy jest możliwość ustawienia w bazie takiej rzeczy, żeby określony rekord, w którym jest np.: 15, co minutę zmieniało swoją wartość o 1 tzn. Teraz jest 15 za minutę zmienia się na 14 itd. aż do osiągnie 0. Dokładniej, mam tabele X w niej pole o nazwie TIMELEFT. Chciałbym, żeby po wpisaniu rekordu np.: 15 co minutę wartość się zmieniała o 1 mniej aż do 0. Jak to zrobić?
miccom
Tak. jest taka możliwość.
Musisz zrobić skrypt który:
-wyciąga dany rekord z BD- odejmuje od niego 1- i wrzuca ponownie do bazy. A tym zadaniem zajmie się CRON (znajdujący się na serwerze) jeśli masz do niego dostęp.
MajareQ
Miccom troche źle to pisał...

Znajdz narzędzie u siebie na serwerze jak Cron Jobs słuzy on do cyklowego wykonywania zadań.
Napisz sobie sktypt coby odejmował 1 od wartości czasu i ustaw ten skrypt zeby sie wykonywał co minutę.

albo ewentualnie... nie polecam tego...
możesz napisac to w załóżmy index.php i wykonywało by się co miute(dodatkowe linijki kodu) pod warunkiem ze ktoś (ktokolwiek) wywołałby index.php

Czyli musiałbyś miec duży ruch...

mam nadzieję, że pomgłem winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.