Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Liczenie oceny
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Wieloryb
Witam
Nie będę owijał w bawełnę i od razu powiem o co chodzi smile.gif Potrzebuje coś takiego co będzie za mnie liczyło ocenę wg wzoru który za momencik podam. Chodzi o coś takiego jak to

Przykładowo mam 10 ocen,do każdej jest współczynnik, z testów współczynnik 4, z kartkówek 3, z odpowiedzi 2. Załóżmy, że moje oceny wyglądają tak:
testy 5 4 (współczynnik 4)
kartkowki 5 3 4 6 3 (współczynnik 3)
odpowiedź 1 2 3 (współczynnik 2)
A wzór wygląda tak
Kod
ocena1*wspolczynnik1 + ocena2*wspolczynnik1 + ocena3*wspolczynnik2 + ocena4*wspolczynnik2 itd..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ilosc ocen ze wspolczynnikiem1+wspolczynnik1 + ilosc ocen ze wspolczynnikiem 2*wspolczynnik 2 itd...

Proszę o samo naprowadzenie mnie na rozwiązanie smile.gif Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi i pomożecie smile.gif

Pozdrawiam!
Grzesiek
Ok to mala podpowiedz, najprostszy sposob to taki:

Zrob tablice $testy, $kartkowki, $odpowiedzi. W tych tablicach trzymasz oceny, sumujesz je i mnozysz przez wspolczynnik.

bo to:ocena1*wspolczynnik1 + ocena2*wspolczynnik1 + ocena3*wspolczynnik2 + ocena4*wspolczynnik2 itd..
jest równe:(ocena11 + ocena2)*wspolczynnik1 + (ocena3 + ocena4)*wspolczynnik2 itd..

Nie popatrzylem wczesniej na Twoją strone, mam inną radę.

Nazywając elementy formularza tez mozesz korzystac z tablic np.
  1. <input type="text" name="ocena[0]" />

W PHP odwolujesz sie do tego (zakladając ze wyslales formularz przez POST) tak:
  1. <?php
  2. $ocena = $_POST['ocena'][0];
  3. ?>

Wlasciwie to na 100% nie jestem pewien ale mozesz sprobowac.
Wieloryb
Testy, kartkówki i odpowiedzi były przykładowe. W rzeczywistości współczynnikiem może być każda liczba od 1 do 6. Strona ma wyglądać tak Jeżeli ktoś wpisze jedną ocenę ze współczynnikiem 1 to mnoży ilość ocen ze współczynnikiem czyli 1*współczynnik czyli 1 Jeżeli wpisze 3 oceny ze współczynnikiem 1 to mnoży ilość ocen czyli 3*współczynnik czyli 1

Jednak proszę o jakąś większą podpowiedź :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.