Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: rozpoznawanie tekstu...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
luki
Witam.
Może ktoś z was ma jakieś doświadczenie w pisaniu skryptu do rozpoznawania tekstu z obrazka w formacie bmp lub innym? Nie wiem czy jest wogóle mozliwe napisanie czegos takiego. Sytuacja jest o tyle uciazliwa ze grafika w formie tekstu jest generowana przy pomocy roznego rodzaju czcionek. Co sądzicie na ten temat? Można coś takiego napisać? Może ktoś wie gdzie mogę zdobyć taki skrypt (szukałem w bardzo wielu miejscach) ?
Dzieki za odpowiedz.
kurtz
Cytat
Witam.
Może ktoś z was ma jakieś doświadczenie w pisaniu skryptu do rozpoznawania tekstu z obrazka w formacie bmp lub innym? Nie wiem czy jest wogóle mozliwe napisanie czegos takiego. Sytuacja jest o tyle uciazliwa ze grafika w formie tekstu jest generowana przy pomocy roznego rodzaju czcionek. Co sądzicie na ten temat? Można coś takiego napisać? Może ktoś wie gdzie mogę zdobyć taki skrypt (szukałem w bardzo wielu miejscach) ?
Dzieki za odpowiedz.
ta grafiak jest generowana po to by wlasnie nie sciagac jej automatem.
luki
[/quote]ta grafiak jest generowana po to by wlasnie nie sciagac jej automatem.[/quote]
Wyjasnie dokladnie po co mi to jest. Pewna bramka sms generuje taki wlasnie obrazk z kilku-znakowym kodem. Zeby wyslanie smsa sie powiodlo trzeba przepiac ten kod. Nie bylo by problemu gdybym chcial kozystac z tej bramki na www ale ja mam strone wap i tu pojawiaja sie problemy.
Moze daloby sie podejsc do tej sprawy innaczej? Np sciagnac ten obrazek i przekonwertowac go do *.wbmp ? Ale znowu pojawiaja sie problemy w php o ile wiem nie ma funcji ktora pozwalalaby na konwertowanie z bmp do wbmp, mozna jedynie konwertowac z jpg do wbmp, ale nie to jest najwiekszym klopotem, klopot w tym ze do tego obrazka nie ma zednego linku?! skad go wiec sciagnac? Jest on na podstawie numeru sesji kierowany do przegladarki sad.gif I co z tym zrobic?
Prosze o wasze opinie i z gory dziekuje.
Ps. podaje adres tej strony zeby przyblizyc wam problem www.wzone.pl
kurtz
Cytat
Moze daloby sie podejsc do tej sprawy innaczej? Np sciagnac ten obrazek i przekonwertowac go do *.wbmp ? Ale znowu pojawiaja sie problemy w php  o ile wiem nie ma funcji ktora pozwalalaby na konwertowanie z bmp do wbmp,
hm czemu? w gd2 masz ZTCP wszystko co potrzebujesz.. wydjae mi sie ze gotowy przyklad konwersji do wmbp znajduej sei w komentarzach do jednej funkcji z rozdialu o manupilacji obrazkami.
Cytat
klopot w tym ze do tego obrazka nie ma zednego linku?! skad go wiec sciagnac? Jest on na podstawie numeru sesji kierowany do przegladarki :( I co z tym zrobic?
gdzies musisz "wpisac" te cyfry i przejsc dalej. nie widze wiec klopotu szczerze powiedziawszy..
Seth
Przepraszam za glupie pytanie ale po co Ci to cale obchodzenie zbaezpieczen ?
luki
Pytanie wcale nie takie glupie. Nie wiem czy kiedykolwiek kozystales z wapu? Nie mozna na nim otwierac stron www, da sie je przeglądac tylko przy pomocy odpowiednich konwerterow ktore nie obsluguja takich stron jak wzone.pl a o wyswietleniu obrazka z netu nie ma co marzyc sad.gif A sms'y z wapu przy abonamencie miesiecznym 10 zl wiele osob chce wysylac szczegolnie z takiej bramki smile.gif !! Mam juz na swojej stronie brake do wszystkich polskich operatorow ale te dzialaja roznie, poza tym bramke do 1rstwap i sms.ac. Teraz przydalaby sie jeszcze do wzone. Mialem juz ja kiedys ale jak wprowadzili to zabezpieczenie to niestety nie moge dac sobie z tym rady :cry:
Seth
OK teraz kapuje.

PS. Wiem co to jest WAP - kiedys zdarzylo mi sie napisac jedna strone smile.gif
luki
Kurtz dziekje za odpowiedz ale i tak jestem troche zielony. O co ci chodzilo z tym ZTCP? Nie mam wogole pojecia :oops: . Co do gd2 przeczytalem w manualu o tych funkcjach i nie ma tam ani slowem wspomniane o bmp. Przeszukalem tez forum i nie znalazlem zadnego postu o konwertowaniu z bmp do wbmp sad.gif
luki
Cytat

Jeszcze was troche pomecze smile.gif Zarówno jedna jak i druga funkcja sa wywolywane na podstawie argumentu otrzymanego z funkcji ImageCreate() a ja nie potrzebuje tworzyc nowego obrazka tylko przekonwertowac istniejacy. Nie pomoze tez funkcja ImageCreateFrom...() gdyz nie ma takiej ktora obsluguje bmp sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.