Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: XML XSL DOMDocument
Forum PHP.pl > Forum > PHP
grzeswisniewski_2
Cześć Koledzy,

W wolnej chwili i przy napływie inspiracji pomyślałem sobie, że XSL może być świetnym sposobem na projektowanie łatwych do zrozumienia szablonów. Faktyczne przy połączeniu z DOMDocument wychodzi nieźle, ale... jeśli w dokumencie XML zrobię coś takiego:

<pHtml>
<![CDATA[
<p>tekst</p>
]]>
</pHtml>

W odpowiedzi uzyskuje
&lt;p&gt;tekst&lt;/p&gt;Co poniekąd jest poprawne, ale raczej nie o to mi chodziło. Macie jakieś pomysły na ominięcie tego problemu? Pomysłu z str_replace raczej nie chciałbym maglować.

Pozdrawiam,
Grzegorz Wiśniewski
nospor
z php to ma sredni zwiazek.

Juz dawno nie uzywalem xsl, ale musisz bodajze ustawic parametr escape na false jako atrybut w xsl. Poszukaj wiecej info w dokumentacji.

edit:
http://www.dpawson.co.uk/xsl/sect2/N7150.html
Cytat
<xsl:text disable-output-escaping="yes"><</xsl:text>

should generate the single character <.
grzeswisniewski_2
Dzięku za link. Nie bardzo idzie mi jednak implementacja tego :/ W pliku XSL zrobiłem tak:

<xsl:template match="pHtml">
<xsl:text disable-output-escaping="yes">
<xsl:value-of select="." />
</xsl:text>
</xsl:template>

Ale niestety sypie mi błędami. Nie mam pojęcia jak to zaimplementować poprawnie :/
nospor
nie jestem pewien czy w <xsl:text mozesz wkladac inne znaczniki jak to uczyniles. tam powinien byc juz chyba tylko html/text, ale jak mowilem dawno sie nie bawilem. A nie mozesz tak:
Kod
<xsl:template match="pHtml">
<xsl:value-of select="." disable-output-escaping="yes"/>
</xsl:template>

ps: jak ci sypie bledami to dobrym zwyczajem jest je podac.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.