Robert7
30.03.2008, 01:14:51
Witam. Czy istnieje jakiś w miarę elastyczny i sprawdzony system CMS dla portalu społecznościowego z charakterystycznymi cechami, tj. galerie użytkowników, ocenianie, komentowanie, komunikowanie się użytkowników za pomocą serwisu, zintegrowane forum itd.
Jeśli nie, w takim razie ile taki CMS może mnie kosztować i czy w ogóle istnieje możliwość zamówienia takowego CMS?
AxZx
30.03.2008, 01:38:22
moze drupal?
devnul
30.03.2008, 02:29:45
Dobrego gotowego systemu który będziesz mógł dostosować do własnych potrzeb nie znajdziesz. W wypadku gotowców to Ty musisz dostosować się do nich.
Możliwość zamówienia zawsze istnieje. A cena - cóż zależy od tego czy zamówisz takie dzieło u freelancera, w agencji czy u "darmozjada" [darmozjad - syn sąsiada który podejmie się wszelakich prac przy komputerze - nawet wielomiesięcznych za przysłowiową paczkę cukierków]. Innym czynnikiem wpływającym na cenę jest także z całą pewnością ostateczna specyfikacja (galeria galerii nie równa itp)
Robert7
30.03.2008, 10:35:46
Drupal właśnie wypróbowałem, w sumie ten system nie ma żadnych "fajerwerków" które mogły by cieszyć oko przeciętnego odwiedzającego. Po za tym faktycznie, na dłuższą metę nic pewnie z tego by nie wyszło...
Jeśli taki serwis społecznościowy miał by jakkolwiek zaistnieć w sieci, przyznacie że musiał by się wyróżniać od tych które już istnieją, a więc gotowe CMS raczej odpadają.
A więc jak klasyfikują się orientacyjnie ceny takich CMS na zamówienie? Czy ktoś pojedynczo się tego podejmuje czy grupa osób? I jeszcze jedno pytanie, jeśli będę posiadał system x, i po pewnym czasie będę chciał zmienić na cms y, bądź gruntownie zmodyfikować serwis, to wszelkie dane o użytkownikach, zostaną importowane (z bazy MySQL?)?
AxZx
30.03.2008, 10:50:07
czy zostana zaimportowane to zalezy od tego czy taka mozliwosc daje ten CMS y.
cena takiej aplikacji zalezy od tego jaka funkcjonalnosc chcesz udostepnic uzytkownikom - wiadomo, im wiecej i bardziej skomplikowane tym wyzsza cena.
ja mysle ze najlepiej jezeli zajmie sie tym grupa ludzi, grafik, ktos od aplikacji na serwerze i ktos od kodu po stronie przegladarki (html, css, js) - jezeli grupa jest juz doswiadczona i dobrze grana po miesiacu bedziesz mial swoj serwis spolecznosciowy:)
Robert7
30.03.2008, 11:34:12
W porządku. Dziękuję bardzo. Czy znacie jakieś konkretnych specjalistów którzy są warci polecenia? A może ktoś z Forum byłby w stanie?
trucksweb
30.03.2008, 11:49:34
a ja polecam jedyny warty uwagi CMS jakim jest JOOMLA- pracuje na niej od 5 lat (wczesniej mambo) i wiem ze mozna na niej postawic KAZDY serwis czasem z wiekszym nakladem pracy i wlasnej inwencji ale zawsze. Idealnie sprawdza sie do portali informacyjnych, korporacyjnych, splecznosciowych. Dzieki wielu (chyba z kilku tys) darmowych dodatkowi i kilkunastu tys komercyjnych sprawdzi sie rowniez jako portal spolecznosciowy.
Zainteresuj sie tym systemem bo warto.
Po wprawie- srednio serwis informacyjny stawiam od designu bo wdrozenie) w ciagu 7dni !(pracujac 5-8h dziennie)
AxZx
30.03.2008, 12:42:06
jezeli o tego typu aplikacjach juz mowa to warto tez polecic TYPO3 - jest bardzo rozbudowany, na pierwszy rzut oka wydaje sie byc troche zagmatwany.
Robert7
30.03.2008, 15:18:50
Widzę że gotowe CMS typu JOOMLA czy czy TYPO3 są nawet nie takim złym rozwiązaniem jak wydawało mi się na początku, chodź w dalszym ciągu jednak do końca nie przekonują mnie ze względu że przeciętny odbiorca zanudzi się bo strona przypomina wiele innych, bądź co bądź ale serwisy takie jak Fotka.pl czy Nasza-klasa.pl (bo z nich chyba powinniśmy brać przykład) mają raczej nietypowy design... A może to tylko pozory?
I chyba najważniejsze, czy faktycznie te systemy spełnią wymogi na dzisiejszy serwis społecznościowy.
Oto lista możliwości którą znalazłem w sieci i lekko poprawiłem. Rozumie że to nie takie proste, jednak dzisiejszy serwis raczej powinien to mieć
Serwisy:
- Serwis z wiadomościami, podzielony na różne kategorie. Możliwość łączenia newsów z profilami.
- Serwis generujący zawartość na podstawie informacji podanych w profilach.
- Sondy, które będzie można umieszczać na dowolnej podstronie w serwisach.
- Katalog z możliwością przeglądania i sortowania profilów wg wszelkich parametrów i wartości
- Zaawansowana wyszukiwarka
- Newsletter
- Użytkownicy online
- Zintegrowane forum
- Galerie zdjęć
Panel administracyjny:
- Edycja wszelkich treści umieszczonych w portalu
- Edycja kont użytkowników
- Grupowanie użytkowników w grupy o ściśle określonych uprawnieniach (redaktorzy, moderatorzy)
- Możliwość określania szczegółowych uprawnień zarówno grup jak i pojedyńczych użytkowników
- Zarządzanie reklamami
- Zarządzanie sondami
- Banicja, blokada komentowania/pisania postów
- Podczas dodawania treści – podgląd
- Edycja formularzy w profilach
Rozbudowany profil użytkownika:
- Galerie użytkowników
- Moduł prywatnych wiadomości
- Personalizacja strony głównej
- Statystyki wszelkiej aktywności na portalu
- Blogi
- Ulubione (osoby, wydarzenia, firmy, itp.)
- Znajomi (dodatkowo możliwość grupowania w zakładki, np. „Przyjaciele”, „Klasa” itd.)
- Komentarze i ocenianie galerii innych użytkowników.
Jakieś sugestie dotyczące wymagań?
Zapraszam do dalszej dyskusji.
AxZx
30.03.2008, 15:48:05
Cytat
przeciętny odbiorca zanudzi się bo strona przypomina wiele innych, bądź co bądź ale serwisy takie jak Fotka.pl czy Nasza-klasa.pl (bo z nich chyba powinniśmy brać przykład) mają raczej nietypowy design... A może to tylko pozory?
ty tak na serio piszesz?
moze ty bys chcial sciagnac kilka plikow, wrzucic na swoj serwer i koniec? przeciez wiadomo ze jezeli korzystasz z TYPO3 lub Joomla to musisz do tego sobie zrobic grafike, zmienic html a przynajmniej css.
a co do zdania "bo z nich chyba powinniśmy brać przykład" to juz naprawde sie osmieszyles.
z takiego dziadostwa brac przyklad? przeciez NK to na szybko zrobiona aplikacja, ktora po ponad roku dzialania nadal nie jest dobrze zrobiona.
Robert7
30.03.2008, 17:03:09
Tak myślę. Widzisz nie znam się na tym, więc jestem tutaj i próbuję się dowiedzieć. Może masz jakiś przykład w praktyce co przez takie modyfikacje można osiągnąć? Nie żebym zaprzeczał temu, ale po prostu jestem ciekaw.
Może i się ośmieszyłem, ale jak by nie patrzeć to one chyba bez sprzecznie są swojego rodzaju liderami w polskiej "branży". Wracając do modyfikacji, tworzenia grafiki etc. może faktycznie to była by najlepsza alternatywa... Znasz się na tym dobrze? Co sądzą inni?
AxZx
30.03.2008, 17:39:46
jak to liderami? nie rozumiem co masz na mysli. to ze jest zainteresowanie ludzi nie znaczy ze sa to najlepsze aplikacje.
a wogole bez sensu dyskusja.
wpisz w wyszukiwarce "joomla template"
znajdziesz gotowe szablony do joomli, poradniki jak tworzyc, itd.
wykaz sie inicjatywa i poszukaj troche w sieci, pelno stron jest na temat roznych gotowych aplikacji do zarzadzania trescia.
Robert7
30.03.2008, 21:07:37
AxZx przeszukiwałem już Google. Testowałem cms TYPO3. Teraz zaczynam testować Joomla. Szablonów także szukałem do wcześniejszego CMS, do tego też będę szukał. Mówiąc o aplikacjach zarządzania treścią, masz na myśli jakieś modyfikacje, pluginy' stworzone w tym wypadku specjalnie dla Joomli?
AxZx
30.03.2008, 23:43:13
moze skoncz juz pisac na forum, tylko czytaj, czytaj i czytaj bo jak kazdy bedzie zawsze pytal o takie proste rzeczy to bazy danych na forum nie starczy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/System_zarz%C...e%C5%9Bci%C4%85
Robert7
31.03.2008, 14:31:54
AxZx, gwarantuję że wystarcza...

OK, w porządku, bez nerwów... Przecież każdy chyba jest człowiekiem...
mowgli
2.04.2008, 08:20:35
hehe

, cóż za budująca konwersacja. Ja niedawno zacząłem się interesować cms'ami no i niedługo mam zamiar się wziąć w garść za naukę php, gdyż css i html już znam

, jeszcze będę musiał tylko się poduczyć baz MSQL i będzie gites

. A co do Joomli, to był mój pierwszy cms którego się zacząłem uczyć - a konkretnie Mambo a teraz zmieniłem na Joomlę

. Oczywiście zmiana pozytywna

. Powiem szczerze że później próbowałem wiele innych cms'ów ale żaden nie okazał sie tak dobrze ułożonym i stabilnym. Mało tego jeśli chodzi o newsy to można udostępęnić aby użytkownicy je pisali, można grupować użytkowników oraz dawać im coróż to większe uprawnienia. Jeśli chodzi o funkce admina też są bardzo dobrym rozwiązaniem. Bardzo mi się podoba to, że jest dostęp bezpośrednio do html'a i css'a. Wiem również że jeśli człowiek się jeszcze poduczy to będzie mógł stworzyć dodatkowe skrypty (tzw pluginy) dzięki którym dostosuje sobie joomlę do swoich potrzeb. A więc reasumując - nie można sobie znaleźć gotowego cms'a takiego jak NK czy też EP (nawet gdyby takowy gotowiec istniał) nie ingerując w wygląd aby owy wygląd był niepowtarzalny. Bo logiczne że pierwsza osoba który takiego cms'a napisze i udostępni, to będzie z niego korzystała w niezmienionej postaci, a z racji tego że byłby darmowy to jego układ byłby pospolity, tak jak i układ Joomli. Ja narazie tworząc stronkę zmieniłem w niej tylko wygląd, a później zobaczę co bedzie dalej. Ogólnie na mojej stronce możesz zobaczyć jak wygląda stronka stworzona z kilku różnych skryptów php, gdyż forum jest inne, galeria inna, a sama stronka to jooml'a. Zapraszam na: www.mowgli.biz. Jedno jest pewne, musisz mieć płatny serwer i dla bezpieczeństwa strony i dla zwiększenia możliwości w modyfikacjach. Również chcę stworzyć sobie taki serwis społecznościowy ale chcę mieć jako główny silnik Joomlę, która będzie uzupełniona o inne skrypty (albo pozyskane z netu albo napisane samemu), może to da Tobie do myślenia.
Sorry że tak się rozpisałem, ale gdy ktoś pisze o takich problemach które nie są problemami to aż serce się kraja. Wpierw trzeba spróbować kilka cms'ów aby mieć pojęcie oczym się pisze a nie pisać a później zaczynać próbować.
Pozdrawiam.
devnul
2.04.2008, 09:00:57
Cytat
jezeli grupa jest juz doswiadczona i dobrze grana po miesiacu bedziesz mial swoj serwis spolecznosciowy:)
@AxZx: wyśmiewasz kolege (Robert7) a sam piszesz głupoty? Kto Ci postawi serwis społecznościowy w miesiąc ja się pytam? Stworzenie dobrego projektu graficznego plus konsultacje poprawki podstrony to minimum tydzień (do tego dochodzi cała otoczka spraw związana z usability [użyteczność - jakby ktoś nie wiedział] a to już nie jest tak chop siup), nie mówiąc już że przygotowanie gruntownej specyfikacji/jakiegoś planu działania zajmuje mase czasu - bo trzeba przemyśleć/przedyskutować multum spraw. Samo oprogramowanie (dobrze - z możliwością rozwoju kodu w przyszłości przez inne osoby a nie tylko tą/te wtajemniczone w projekt) trwa dość długo (i nie są to na 100% 2 tygodnie), idąc dalej serwis trzeba przetestować, pod kątem różnych nieprzewidzianych scenariuszy i to dodatkowy czas. I jeszcze raz podkreśle. NIKT(!), ŻADNA szanująca się agencja (robiąca coś na poziomie) nie zrobi tego w miesiąc [no chyba że mówimy o wdrożeniu gotowca, totalnie po kosztach - to wtedy ok].
a co do naszego szanownego pytającego (Robert7) to proponuję najpier poczytać o temacie za który chcesz się wziąść bo niestety sam "pomysł" (robimy serwis "społecznośiowy" - nie ważne jaki, nie ważne o czym byle był bo to modne i zarabia pieniądze - niestety - trzeba mieć ten pomysł i to dobry - inaczej o sukcesie zapomnij) nie wystarczy, trzeba też trochę znajomości tematu lub przynajmniej sprecyzowany pogląd na to co chcę mieć/osiągnąć i specjaliści którzy pomogą tę wizję zrealizować. Przez specjalistów rozumiem nie "ekipe z podwórka" (kolega się tydzień temu "nauczył" pehape a drugi wie co to HaTeeMeL) i teraz zrobimy sobie super społecznościowy serwis. Dobra ekpia (agencja) za wykonanie roboty na dorbym poziomie - co samo w sobie daje duży plus do sukcesu (pod warunkiem że pomysł nie jest debilny) kosztuje i to sporo. Wystarczy powiedzieć że godzina pracy fachowca to koszt od kilkudziesięciu do kilkuset złotych - a tych ludzi trzeba by kilku(nastu) na dość spory kawałek czasu opłacać. Więc koszt też byłby proporcjonalnie wysoki.
Cytat
Kto Ci postawi serwis społecznościowy w miesiąc ja się pytam?
to ze ty nie potrafisz nie znaczy ze inni nie dadza rady. ludzie maja juz wiekszosc gotowych rzeczy - jak dostaja zlecenie tylko sklejaja to w calosc.
pewna grupa chwalila sie ze w 7 dni zrobila serwis spolecznosciowy ala fotka.
ale masz racje ze szanujaca sie agencja nie zrobi tego w tydzien:)
mowie o grupach ludzi ktorzy zajmuja sie szybkimi wdrozeniami - raz ciach i po bolu:)
Cytat(AxZx @ 2.04.2008, 10:12:30 )

to ze ty nie potrafisz nie znaczy ze inni nie dadza rady. ludzie maja juz wiekszosc gotowych rzeczy - jak dostaja zlecenie tylko sklejaja to w calosc.
Proszę nie pisz takich głupot bo Google to indeksuje i późnej takie rzeczy na forum będą siedzieć.
Choć w sumie możesz pisać, humor polepszasz bo jest z czego się pośmiać.
devnul
2.04.2008, 09:36:46
Cytat
potrafić robić coś źle (mam na myśli praktykę - gotowe rozwiązania wszędzie gdzie się tylko da je wcisnąć) a robić tak to dwie różne rzeczy. A to że ktoś w tydzień coś wdraża - ok - ale ja się pytam co to później sobą reprezentuje (bo chyba wiem o jakim projekcie mówisz - ale palcem pokazywał nie będę) błędy na podstronach, brak dopracowania detali (ot chociaż takich jak głupie zdawałoby się stronicowanie osób na tej "pseudofotce"), a dzieje się tak właśnie przez pośpiech - nikt nie miał czasu przetestować serwisu w "skrajnych" (więcej niż 2 użytkowników - skrajność, prawda?) warunkach, lub nawet pomyśleć o takich rzeczach, także powtarzając za mikiem
Cytat
(...)nie pisz (...) głupot
Cytat(devnul @ 2.04.2008, 08:00:57 )

Kto Ci postawi serwis społecznościowy w miesiąc ja się pytam?
ja

Oczywiście dyskusja tutaj toczy się na wysokim poziomie abstrakcji

ale zakładając jakąs podstawowa funkcjonalnośc typu profile, ulubieni, mailboxy, grupy, fora i funkcjonalnosc z tym zwiazana to jest tomozliwe jak ma się już gotowe, a co najważniejsze przetestowane i działające juz komponenty.
Żeby nie być gołosłownym: wkrótce planuje serie tekstów na ten temat na blogu wraz ze stawianiem nowego serwisu. bede mogl wtedy podac na prawde realne wartosci
no i wlasnie naraziles sie na miano "nie szanującej się agencji (robiącej coś na poziomie)"
trudno

będę musiał to jakoś przeżyć
devnul
3.04.2008, 10:10:30
Cytat
no i wlasnie naraziles sie na miano "nie szanującej się agencji (robiącej coś na poziomie)"
nie naraził się bo nie jest agencją. tak czy siak nie możliwe jest to do zrealizowania zachowując wszystkie etapy jakie podałem wyżej. A kożystanie z gotowych komponentów ogranicza, więc jeśli te ograniczenia wpasowują się w koncepcję to ok - jednak zazwyczaj tak nie jest.
MlKl
22.05.2008, 20:56:57
Drupal jest do tego celu ok. A że trzeba dostosować? Bez pracy nie ma kołaczy.
Portal społecznościowy buduje się stopniowo, nowe funkcjonalności wymusza samo życie.
Ponad trzy miesiące rzeźbię www.airguns.pl - jedno core Drupala obsługuje kilka instancji (robionych jako subdomeny), wszystko zintegrowane z phpBB by Przemo. Jedna baza userów, jedna sesja.
Po 3 miechach strona główna ma w googlarce PR 4, ujawnione subdomeny wszystkie mają PR 3. Na razie 750 zarejestrowanych userów.
.radex
22.05.2008, 21:11:31
Mam kilku znajomych którzy pisali portale społecznościowe na gotowych CMS'ach. Roboty baaaardzo dużo, a osiągnęli 10% funkcjonalności i nikomu się to nie podoba.
Do takich rzeczy, jeśli ma być porządnie - tworzenie "na miarę" nieuniknione. Znasz jakiś duży portal społecznościowy z gotowym CMS'em?
devnul
22.05.2008, 21:22:09
@radex_p: gotowy CMS to bardzo względne pojęcie. Są gotowe rozwiązania portalowe płatne dość grubymi $$$ ale nie zmienia to fakty że są to gotowe rozwiązania. Jeśli mówimy o rozwiązaniach darmowych/otwartych - to się z Tobą zgodzę - jeśli natomiast o zamkniętych/płatnych systemach - to niestety ale się grubo mylisz. Jest kilka dość dobrze znanych firm (nazw nie wymienię - jakby nie patrzył jest to w pewnym sensie konkurencja

) tworzących soft typowo portalowy i sprzedających je dużym graczom. Fakt że częstym jest także tworzenie rozwiązań dedykowanych - ale nie wyklucza to faktu że nie jest tak zawsze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.