Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przepisanie URLi
Forum PHP.pl > Forum > PHP
doctor23
Witam,
ostatnimi dniami wprowadzam poprawki do smarty, jednak nie mam rozeznania w całej budowie serwisu.
Przerobiłem prawie cały serwis na przyjazne linki z wykorzystaniem mod_rewrite.
Nie zrobiłem tylko wyszukiwarki.

Standardowy adres w zapytaniu do bazy ma postać

Kod
index.php3?par1=wartosc&par2=wartosc2

i tu moje pytanie

Cytat
jak zamienić taki adres na postać
Kod
index.php/wartosc/wartosc2

gdyż nie wiem jak zmodyfikować formularz do przesyłania zapytania.
Z tej postaci łatwo mi będzie przepisać linki modułem rewrite.

Mod_rewrite raczej tego nie zrobię, bo mod_rewrite przepisuje w drugą stronę.
Dla pełnego obrazu podam ogólny kod formularza

Kod
   <form name="szukarka" method="get" action="index.php3">
    // tu pola formularza
    <input type="submit">
    <form>

Taka myśl mi wpadła do głowy, może zrobić dodatkowy plik odbierający parametry zapytania z index.php3, tylko też nie bardzo, bo formularz jest w pliku index.php3?action=szukaj a parametry zapytania są zawarte w adresie index.php3?par1=wartosc&par2=wartosc2

Pozdrawiam forumowiczy
artega
Czy w ogóle zastanawiałeś się jaki jest sens użycia przyjaznych URL'i w wyszukiwarce dla użytkownika? Myslę, że takie działania są całkowicie zbędne... z prostego powodu - parametry wprowadzane do wyszukiwarki nieustannie się zmieniają, więc i wyniki też. Jestem przekonany, że nikt przy zdrowych zmysłach nie zapamięta kolejności wymaganych parametrów dla wyszukiwarki np domena.pl/search.php/foo/bar gdzie foo może oznaczać kategorię zawartości w jakiej wyszukiwać bar
doctor23
To bynajmniej żadne widzimisie dla uzytkownika, ale zabieg dla wyszukiwarek.
dr_bonzo
Wyslij formularz post'em, przerob jego parametry na szukarka.php/foo/bar/cos/jesszcze , przekieruj usera na ten url i to dopiero idzie do szukarki ktora bedzie wyszukiwac (no niestety +1 do requestow)
doctor23
Tak też zrobiłem.
Dzięki wielkie dr_bonzo.

Pozdrawiam

[Problem solved]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.