zrobiłem sobie moduł statystyk serwisu do systemu CMS, mam jednak pewne pytanie - do tej pory skrypt działał tak, że sprawdzał cyz coś ma być wyświetlone, jeżeli tak to wykonywał zapytanie i wyświetlał np:
<?php if ($settings['1'] == 1){ $users = dbquery("SELECT count(user_id) FROM ".$db_prefix."users"); if(dbresult($users, 0) != 0) echo ('<tr class=tbl1-down><td class=align=left>'.$locale['ms_201'].'</td><td align=right>'.dbresult($users, 0).'</td></tr>'); } ?>
Zastanawiałem się jednak czy wywoływanie funkcji echo grubo ponad 100 razy podczas jednego wywołania skryptu ma sens, uznałem że chyba lepsze będzie coś takiego:
<?php if ($settings['1'] == 1){ $users = dbquery("SELECT count(user_id) FROM ".$db_prefix."users"); if(dbresult($users, 0) != 0) $statystyki.='<tr class=tbl1-down><td class=align=left>'.$locale['ms_201'].'</td><td align=right>'.dbresult($users, 0).'</td></tr>'; } ?>
czyli po prostu najpierw zapisuję wszystkie pobrane dane do zmiennej a na samym końcu skryptu wszystko wyświetlam używając 1 wywołania funkcji echo.
Czy to jest dobre rozwiązanie? Nie wiem co bardziej obciąża - wiele wywołań jednej funkcji czy może robienie zmiennej która będzie dosyć zasobna. Może problem błachy, jeżeli strona ma mało odwiedzin ale i tak chcę wiedzieć co jest lepsze aby w przyszłości przy większych projektach nie popełniać drastycznych błędów