Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ankieta dla użytkowników PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
slawek_radomski
Jestem studentem na Wydziale Zarządzania UG. Przeprowadzam badania użytkowników PHP. Jeżeli pracujesz w firmie, gdzie wykorzystujesz PHP, lub używasz PHP hobbystycznie w domu, to wypełnij ankietę i przyczyń się do rozwoju badań nad PHP. Wypełnienie ankiety zajmie Ci chwilkę, a pozwoli na budowę modeli użytkowników PHP. Ankieta znajduje się pod adresem http://www.ankieta.openedu.pl
Pozdrawiam 
slawek@openedu.pl
mike
Przenoszę na Hydepark
LonelyKnight
Sorry ale moim zdaniem te pytania są głupie dry.gif

Cytat
Ludzie, którzy mają wpływ na moje zachowanie uważają, że powinienem używać PHP

Cytat
Ludzie, którzy są ważni dla mnie uważają, że powinienem używać PHP

Cytat
Moja interakcja z PHP jest (będzie) przejrzysta i zrozumiała

...chyba jestem za mało bystry na takie testy wstydnis.gif dojechałem do połowy i dałem spokój sciana.gif
mike
Ja też koło połowy uznałem że te pytania są totalnie głupie.
Na początku były jeszcze śmieszne ale mi się odechciało.

Mnóstwo literówek, pytanie niemal identyczne, i jeszcze pełne patosu "przyczyń się do rozwoju badań nad PHP"...

Co to w ogóle jest?
qqrq
Heh, widać, że koledzy nigdy z psychologiem nie mieli do czynienia. biggrin.gif Jak moja kobita studiowała psychologię co chwilę miałem takie ankietki. Z, hmm..., "naukowego" punktu widzenia to wcale nie takie bezsensowne pytania... guitar.gif
nospor
Cytat
Zamierzam używać PHP w ciągu następnych 12 miesięcy

Cytat
Planuję używać PHP w ciągu następnych 12 miesięcy

@qqrq jaka jest roznica, z punktu widzenia psychologii, miedzy "zamierzam" a "planuje"?
mike
Używam PHP w miejscu pracy
Pytanie kierowane do programistów, którzy siedzą z PHP 8h w pracy: Uważam że PHP jest przydatny w mojej pracy
Do tych samych programistów: Mój przełożony oczekuje ode mnie użycia PHP

Może zaczniemy pytać kierowców TIRów żeby określili w skali od 1 do 10 czy TIR faktycznie jest im potrzebny.

Ta ankieta trafiła chyba na złe forum :-)
marcio
5 min i skonczone mam nadzieje ze pomoge w dalszym "tworzeniu/rozwoju PHP" smile.gif
bim2
W ogóle, jak można raczej nie zgadzać się? Albo się zgadzam albo nie. Może "Nie jestem pewny, ale chyba tak."
Cysiaczek
Wypełniłem, choć podzielam zdanie o beznadziejnie sformułowanych pytaniach smile.gif
Aha, Chyba cos się ta ankieta zmieniła, bo niekŧórych przytaczanych przez Was pytań tam już nie ma ;p
kicaj
Wybralem: programuje hobbystycznie - wiekszosc pytan mnie nie tyczy...
Pilsener
Cytat
Albo się zgadzam albo nie
- nie każdy ma ścisły umysł, trzeba to zrozumieć, choć wiem, że ciężko smile.gif
vokiel
Uwagi do ankiety:
(wygląd zniechęca, ale pomijam)
Pominę też błędy stylistyczne (chociaż jak na studenta, to trzeba to było dopracować przed wrzuceniem na net, dać komuś innemu do przeczytania, skonsultować).

Ktoś pisał, że nie ma już części pytań, które były na początku, podstawowa zasada - nie zmienia się treści ankiety w trakcie jej trwania.

Co do opcji zgadzania się to nie rozbija się tego na 7 opcji, max 5:
1. zdecydowanie tak
2. raczej tak (albo po prostu tak)
3. nie mam zdania
4. raczej nie (albo po prostu nie)
5. zdecydowanie nie

W sumie to nie są oceny, ale tak na przyszłość smile.gif

Dobrze, że tylko 24 pytania winksmiley.jpg Ostatnio wypełniałem ankietę z public relations. Pytania były na zasadzie wyboru wg trafnosci w skali 1 - 5. Test miał w części podstawowej 74 pytania, a rozwiązywało się go b szybko z przyjemnością. Tak sobie pomyślałem, że skoro u Ciebie też wszędzie się powtarzają te same odp, to lepiej chyba było zrobić na skali (nawet 1-7).

Również pomogłem w dalszym "tworzeniu/rozwoju PHP" smile.gif
Sh4dow
Nie dałem rady, doszedłem do 11 pytania i zrezygnowałem. Jeśli pracuje jako programista to pytanie czy PHP jest przydatne albo czy pracuje mi się szybciej jest po prostu idiotyczne. Więc "Basta" i koniec nie wysyłam tego. Sory

Cytat
14. Mam niezbędne podstawy do używania PHP

Tak, mam komputer
qqrq
Cytat(nospor @ 7.04.2008, 19:55:22 ) *
@qqrq jaka jest roznica, z punktu widzenia psychologii, miedzy "zamierzam" a "planuje"?

Zapytaj jakiegoś psychologa. biggrin.gif Wniosek o "sensowności" pytań wyciągnąłem na podstawie podobnych ankiet wypełnianych przeze mnie. To taka psychologiczna gadka podpięta pod środowisko programistów, nie wiem czy słusznie... A różnica - wydaje mi się, że "planuję" jest bardziej wiążące niż "zamierzam" smile.gif

Cytat(vokiel @ 8.04.2008, 09:15:21 ) *
Co do opcji zgadzania się to nie rozbija się tego na 7 opcji, max 5:
1. zdecydowanie tak
2. raczej tak (albo po prostu tak)
3. nie mam zdania
4. raczej nie (albo po prostu nie)
5. zdecydowanie nie

Ja w sumie nigdy nie widziałem więcej niż 5, więc chyba racja. Poza tym moja kobieta zawsze narzekała, że ma za dużo pytań "pośrednich", więc starała się możliwie redukować ilość możliwych odpowiedzi.
Speedy
Cytat(qqrq @ 8.04.2008, 10:47:53 ) *
Zapytaj jakiegoś psychologa. biggrin.gif Wniosek o "sensowności" pytań wyciągnąłem na podstawie podobnych ankiet wypełnianych przeze mnie. To taka psychologiczna gadka podpięta pod środowisko programistów, nie wiem czy słusznie... A różnica - wydaje mi się, że "planuję" jest bardziej wiążące niż "zamierzam" smile.gif
[...]

Wg mnie "planuję" jest synonimem słowa "zamierzam" i żadne z nich nie jest bardziej wiążące. Jedyne logiczne wytłumaczenie, jakie mi się nasuwa, to badanie tego, czy osoba ankietowana jest konsekwentna, czy też sama nie jest pewna swoich planów (np. jeśli ktoś odpowie inaczej na każde z tych 2óch pytań, to będzie widać, że nie jest konsekwentny winksmiley.jpg).

Cytat
19. Uważam, że niskie koszty nabycia PHP mają wpływ na jego używanie

Nie wiem, jak Wy, ale ja PHP mam za darmo tongue.gif.
qqrq
Speedy => słuszna uwaga, mój błąd. smile.gif
slawek_radomski
Wyjaśniam o co chodziło z tą ankietą.
Na wstępie przepraszam tych programistów PHP, którzy czuli się urażeni zwrotem użytkownik PHP. Przepraszam też tych, którzy pierwsi tą ankietę czytali razem z literówkami. Zgadzam się z tymi osobami, które krytykują sposób formułowania niektórych pytań.
Jest to ankieta zaczerpnięta z pracy prof. Daviesa dla modelu UTAUT badania akceptacji oprogramowania. Jest to model akceptacji oprogramowania z pogranicza informatyki, psychologii i socjologii. Jest to dziedzina rzadko badana w Polsce. W tej ankiecie (tłumaczonej z pracy Daviesa) chciałem zweryfikować, które z zaproponowanych przez niego pytań, znalazłoby zastosowanie w badaniu akceptacji oprogramowania (w tym akceptacji PHP) w Polsce. Tym samym dziękuję tym, którzy wyrazili swoją konstruktywną krytykę(i wskazują na konkretne błędy i proponują jak je poprawić) . Moim celem było weryfikacja pytań (mogę to sprawdzić analizując model i odpowiedzi ankietowanych). Chciałem ocenić które pytania w ogóle się nie sprawdziły, które wymagają przystosowania do polskich warunków i do języka PHP, a które mogłyby zostać w finalnej wersji ankiety przeprowadzanej w firmach.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.