Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tworzenie miniatur poraz kolejny
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
mick
Wiem, że ten temat był poruszany na formu niejednokrotnie, ale nie znalazlem jak dotąd satysfakcjonującego rozwiązania. Użycie funkcji imagecopyresized ustawie nowe wymiary. A przecież każdy program graficzny, nawet Windows radzi sobie z tym dużo lepiej. Może jest jakaś funkcja, która lepiej potrafi estymować fotke?
stoprocent
Jest taka mozliwosc , zdjecia wychodza normalnej jakosci jakbys je zmniejszyl w normalnym programie graficznym tyle ze miniatura musi byc zapuisana na serwerze jako plik , nie da sie tak jak przy uzyciu gd zrobic miniatury w "locie" .
Program ten to imagemagic , ktory musi byc zainstalowany na serwerze masz tutaj przykladowy kod to robiebnia miniatur : smile.gif
[php:1:22a8f61acb]<?php
system("convert -geometry "$szer"."x"."$wys" -quality 80 $plik_zrodlowy $nazwa_miniaturay");
//ja korzystam tylko z tego najlepsza jakosc thumb'a co prawda do kazda miniatura to dodatkowe 2 - 3 kb ale sie oplaca
?>[/php:1:22a8f61acb]
mick
Dzieki. Bede probowal, ale nie wiem, czy bedzie mozliwosc instalacji na serwerze, na ktorym umiescilem skrypt sad.gif . W kazdym razie dzieki.
kicaj
nie pamietam, ale ktora z tych dwoch:
[manual:9afb307bad]imagecreatetruecolor()[/manual:9afb307bad]
[manual:9afb307bad]imagecopyresampled()[/manual:9afb307bad]
mick
imagecopyresampled() faktycznie całkiem nieźle sobie radzi. Wielkie dzięki.
kicaj
wystarczy czytac manuala, tam pod opisem funkcji [manual:4b55003969]imagecopyresized[/manual:4b55003969] jest taki napis: See also smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.