w pracy tworzymy flashowego managera piłki nożnej. Termin oddania gry to przyszły tydzień ale dziś wyniknął pewien problem.
Pobrałem składy poszczególnych drużyn z Internetu, po czym nieco je zmodyfikowałem. Modyfikacja była dość subtelna i polegała na zmianie pojedynczej litery w nazwisku; przykładowo "Tomasz Kuszczak" stał się "Tomaszem Kuszczekiem". Dziś jednak dostaliśmy ekspertyzę prawną, z której wynika, iż owa zmiana może być zbyt mała.
W tym momencie mam 2 pytania:
1) czy faktycznie zmiana tylko jednej literki w nazwisku jest niewystarczająca? W sumie przecież może być jakiś Tomasz Kuszczek grający sobie w jakimś tam klubie (nazwy klubów również zmienione na podobnej zasadzie).
2) jeśli należaloby poddać nazwiska dalszej modyfikacji to czy znacie jakieś sprytne rozwiązanie? Jedyne jakie wydaje mi się sensowne to użycie funkcji similar_text" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Określiłbym jakiś pułap dozwolnego podobieństwa nazwisk (np. 60%) i dokonywał zmian literek aż do momentu zejścia poniżej tego pułapu. Jednak problem może się pojawić przy krótkich nazwiskach typu Anelka, które ciężko zmienić tak, by różnica była zasadnicza, ale równocześnie aby można się było domyśleć o kogo chodzi

Prosiłbym o opinie na ten temat.
pion