Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Manager piłki nożnej a personalia piłkarzy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
phpion
Witam,
w pracy tworzymy flashowego managera piłki nożnej. Termin oddania gry to przyszły tydzień ale dziś wyniknął pewien problem.
Pobrałem składy poszczególnych drużyn z Internetu, po czym nieco je zmodyfikowałem. Modyfikacja była dość subtelna i polegała na zmianie pojedynczej litery w nazwisku; przykładowo "Tomasz Kuszczak" stał się "Tomaszem Kuszczekiem". Dziś jednak dostaliśmy ekspertyzę prawną, z której wynika, iż owa zmiana może być zbyt mała.
W tym momencie mam 2 pytania:
1) czy faktycznie zmiana tylko jednej literki w nazwisku jest niewystarczająca? W sumie przecież może być jakiś Tomasz Kuszczek grający sobie w jakimś tam klubie (nazwy klubów również zmienione na podobnej zasadzie).
2) jeśli należaloby poddać nazwiska dalszej modyfikacji to czy znacie jakieś sprytne rozwiązanie? Jedyne jakie wydaje mi się sensowne to użycie funkcji similar_text" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Określiłbym jakiś pułap dozwolnego podobieństwa nazwisk (np. 60%) i dokonywał zmian literek aż do momentu zejścia poniżej tego pułapu. Jednak problem może się pojawić przy krótkich nazwiskach typu Anelka, które ciężko zmienić tak, by różnica była zasadnicza, ale równocześnie aby można się było domyśleć o kogo chodzi winksmiley.jpg Wiele się zyskuje zmieniając imiona zawodników np. Tomasz na Radosław. Tylko kurcze imion jest cała masa (liga polska, angielska, niemiecka, hiszpańska i włoska...).
Prosiłbym o opinie na ten temat.
pion
mike
Cytat(phpion @ 15.04.2008, 16:07:02 ) *
Dziś jednak dostaliśmy ekspertyzę prawną, z której wynika, iż owa zmiana może być zbyt mała.
W tym momencie mam 2 pytania:
1) czy faktycznie zmiana tylko jednej literki w nazwisku jest niewystarczająca? W sumie przecież może być jakiś Tomasz Kuszczek grający sobie w jakimś tam klubie (nazwy klubów również zmienione na podobnej zasadzie).

Czasem pytania jakie padają na Hydeparku mnie zadziwiają. Jakby to forum było wyrocznią ostateczną.

Dostaliście tą ekspertyzę od szewca, kucharza czy może od instruktora fitnessu?
Bo jak od prawnika to skąd to pytanie tutaj? Nie macie do niego zaufania, poszukajcie innej opinii prawniczej.

Ech, Niedługo ludzie tutaj zaczną opisywać choroby i pytać o diagnozy.
phpion
Hmmm, a nie pomyślałeś o tym, że może chcę sie po prostu poradzić? Expertyza expertyzą, człowiek człowiekiem. W przypadku ewentualnego pozwania do sądu wyrok również zależy od tego, jak na to spojrzy sędzia (człowiek). Pytanie zadałem dlatego, bo myślałem, że może ktoś juz spotkał się z tego typu przypadkiem i ma na tym polu jakieś doświadczenie.
Poza tym pytanie zawierało również drugą część, której nie raczyłeś zauważyć, która jest wręcz ważniejsza od pierwszej.
pion
macza
Moim zdaniem Tomasz Kuszczak to nie Tomasz Kuszczek, a że gra w Arsanalu to chyba jasne smile.gif Aha, po drugie to ja np znam nazwisko Kuszczak, ale pytając kogoś kto nie ogląda, nie czyta, nie interesuje się piłką nożną dla niego będzie to Tomasz Kuszczek i tyle... żadnych porównań. To tak jakby Polo Cola nie mogła mieć Cola tongue.gif takie moje zdanie, pozdrawiam.
Vertical
Zmiana chyba musi być >troszkę< większa. Nie wiem, czy wszyscy pamiętają / znają taką grę, jak "Skoki narciarskie 2001", gdzie Adam Małysz występował pod imieniem Adamski Malyszi, a Robert Mateja był Bobbym Matewką. Z resztą, można wymienić więcej takich gier, a podejrzewam, że za każdym razem twórcy chcieli wprowadzać jak najmniejsze zmiany. Najlepszym rozwiązaniem jest zmiana imienia i dodanie / usunięcie / zamiana jednej litery z nazwiska. A jeśli chodzi o imiona, to możesz imiona zawodnikom pozamieniać, czyli np. Carlos będzie się nazywał Rodriguez, a Rodriguez - Carlos. Wtedy "bazę" imion będziesz już miał, tj. będą to imiona ludzi tej samej narodowości.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.