Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekazanie danych input -> php -> input hidden -> php -> baza danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bear007
Witam,

Piszę kreatora w php. Mam w tym kreatorze takie pole:

1. <textarea name='opis_filmu'></textarea>

i przekazuję ten opis_filmu z powrotem do tego samego pliku php. Tam go przetwarzam w ten sposób:

1. <?php
  2. echo "<input type=\"hidden\" name=\"opis_filmu\" value=\"" . $_POST['opis_filmu'] . "\"></input>";
  3. ?>

Chodzi o to, żeby wartość tego pola textarea przekazać do następnego kroku kreatora w ukrytym polu.

Po następnym kroku chcę już zapisać wszystko do bazy danych i w tym celu odczytuję wartość $_POST['opis_filmu'] (już tego drugiego, ukrytego) i zapisuję sobie do bazy danych. No i okazało sie, że nie działa to tak jak powinno, ponieważ w opisie filmu mogą być np. znaki cudzysłowia "". No i lipka.

Orientuję się, że jest coś takiego jak htmlentities, addshashes, strip_tags. Ale holipcia nie mam pojęcia jak to wszystko razem ogarnąć, żeby:

1) Tekst z textarea był dobrze przygotowany do przechowania go w ukrytym polu.
2) Jak ten tekst z ukrytego pola później odkodować przed zapisem do bazy
3) Jak tekst z ukrytego pola odkodować do wyświetlenia na stronie.

Gdyby to było tylko zapisywanie do bazy od razu to wiem ze trzeba uzyc addshashes, ale jak to zgrac razem nie mam pojecia. Poza tym to jest tez kwestia bezpieczenstwa i nie chcialbym z tym eksperymentowac za duzo.

Proszę o pomoc.
Landon
hmm no a może tak
  1. <?php
  2. foreach($_POST as $k => $w){
  3. $_POST[$k] = trim(htmlspecialchars($w));
  4. $_POST[$k] = addslashes($_POST[$k]);
  5. }
  6. ?>

Powinno wystarczyć wertuje cały $_POST

można jeszcze dla GET
  1. <?php
  2. foreach($_GET as $k => $w){
  3. $_POST[$k] = trim(htmlspecialchars($w));
  4. $_POST[$k] = addslashes($_POST[$k]);
  5. }
  6. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.