Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Znajomi
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mlodycompany
Witam. Chce na stronie zrobić znajomych. Wpadłem na pomysł, że zrobie to tak.
  1. id1 | id2 | DATA dolaczenia | z1 | z2

'id' to id userów na stronie
'z' to czy z reala czy z virtuala

i mam taki kodzik
  1. <?php
  2. $znaj = mysql_query("SELECT * FROM `znajomi` WHERE `id1` = '".addslashes($_SESSION['ID'])."' OR `id2` = '".addslashes($_SESSION['ID'])."'");
  3.  
  4.  
  5. echo('<tr><th colspan="5"><table cellpadding="1" cellspacing="1" class="table2" border="0">
  6. <tr>
  7. <th class="menu2" colspan="5">Znajomi</th>
  8. </tr>
  9. <tr class="naglowek">
  10. <th>L.p</th><th>Login</th><th>Data dołączenia</th><th>Real/Virtual</th><th>Usuń</th>
  11. </tr>
  12. '); 
  13. $i = 0;
  14. while($row = mysql_fetch_array($znaj)){
  15. $i++;
  16. $users = mysql_query("SELECT * FROM `users` WHERE `ID` = '".$row[0]."' OR `ID` = '".$row[1]."'");
  17. $ii = mysql_num_rows($users);
  18. echo $ii;
  19. $user = mysql_fetch_array($users);
  20. echo('<tr><th>'.$i.'</th><th>'.$user[1].'</th><th>'.$row[2].'</th><th></th></tr>');
  21. }
  22. </table></th></tr>');
  23. ?>

Coś jest jednak nie tak, bo przy tym kodzie na liscie znajomych znajduje sie moj login a nie login mojego znajomego. Czy ktoś ma jakieś propozycje jak to rozwiązać lub całkowicie w inny sposób zrobić?questionmark.gif
phpion
Zastosuj warunek w zapytaniu. Poza tym przy 10 znajomych twój kod wykona 11 zapytań do bazy. Nie lepiej zrobić to na jednym?
  1. SELECT a.data_dolaczenia, IF(a.id1=id_aktualnie_zalogowanego_usera, a.id2, a.id1) AS znajomy, b.login FROM znajomi a
  2. LEFT JOIN users b ON b.id=znajomy
  3. WHERE id1=id_aktualnie_zalogowanego_usera XOR id2=id_aktualnie_zalogowanego_usera;

Oczywiście popraw sobie nazwy kolumn. id_aktualnie_zalogowanego_usera to po prostu $_SESSION['ID'].
Mlodycompany
phpion nie zbyt to kumam, wiec byl bym wdzieczny jakbys to przedstawil w 100 % biggrin.gif
phpion
Cytat(Mlodycompany @ 11.05.2008, 12:29:55 ) *
phpion nie zbyt to kumam, wiec byl bym wdzieczny jakbys to przedstawil w 100 % biggrin.gif

Co mam przedstawić? Jak wykonać zapytanie? No bez przesady...
mike
A ile płacisz?
W innym wątku chciałeś pomagać za pieniądze więc pewnie znasz wartość wiedzy. Jak nie masz kasy i nie masz wiedzy to się doucz a nie chcesz gotowca.
Forum służy do pomagania a pomoc otrzymałeś. Pokombinuj sam, jak pokażesz, że również pracujesz na rozwiązanie to dostaniesz więcej pomocy.

Hipokryta.
Mlodycompany
nie nie biggrin.gif źle mnie zrozumiales. chodzi mi o to abys dal caly skomponowany kod php
webdice
Cytat(Mlodycompany @ 11.05.2008, 12:35:59 ) *
nie nie biggrin.gif źle mnie zrozumiales. chodzi mi o to abys dal caly skomponowany kod php

Dalej nie rozumiesz? Nie dostaniesz na tym forum gotowca, zwłaszcza z takim podejściem. Na dodatek bezczelnie "daj cały kod".

Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.