Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Miasta -> Kody lotnisk
Forum PHP.pl > Forum > PHP
neverever
Mam następujący problem.

mam stringi wejściowe o następującej postaci:
Lublina
Barcelony

albo złożonej:
Gdańska, Katowic, Krakowa, Poznania, Warszawy, Wrocławia

-które to określają miejsce/a wylotu.

Natomiast ja potrzebuję z tego uzyskać kod lotniska np. kraków -> KRA, worcław ->WRO itd.
ewentualnie nazwę jednego miasta np. Barcelona

Jak zrobić by dla tego typu stringów uzyskać kod lotniska albo nazwę miasta w mianowniku?
a gdy podanych jest więcej miast, to uzyskać kod lub nazwę pierwszego, albo losowego?

Kody lotnisk: http://wklej.org/id/51d14aeacb

ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?
Crozin
Poszczególne miasta możesz rozdzielić przy użyciu explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Mając nazwę maista i przypisany do niego kod chyba nie trudno wybrać kod lotniska winksmiley.jpg
neverever
Cytat(Crozin @ 13.05.2008, 18:09:36 ) *
Mając nazwę maista i przypisany do niego kod chyba nie trudno wybrać kod lotniska winksmiley.jpg

Problem w tym, że na wejściu miasto/miasta mam w dopełniaczu a potrzebuję z tego kod lotnicka albo chociaż nazwę miasta w mianowniku.
webdice
Jeśli kod lotniska to pierwsze trzy litery miasta, to tak jak ktoś pisał wyżej użyj explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i dodatkowo substr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Co do drugiego pytania to zapomnij, chyba że zrobisz sobie dodatkową tabelę z odpowiednikami.
best-two
Jeśli to ma działać dłużej i w szerszym zakresie to zaimportuj dane do bazy sql odpowiednio je rozdzielając i problem z głowy. Poprzez odpowiednie zapytanie uzyskasz potrzebne Ci dane.
Despero
Cytat(webdicepl @ 13.05.2008, 19:26:21 ) *
Jeśli kod lotniska to pierwsze trzy litery miasta, to tak jak ktoś pisał wyżej użyj [manual\]explode\[/manual\] i dodatkowo [manual\]substr\[/manual\]. Co do drugiego pytania to zapomnij, chyba że zrobisz sobie dodatkową tabelę z odpowiednikami.

Formalnie to kody lotnisk nie biorą się od pierwszych trzech literek nazwy miasta gdzie dane lotnisko jest zlokalizowane, a określają je kody IATA. Np. lotnisko w Katowicach ma kod KTW, a w Warszawie ma WAW.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.