Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Co oznacza błąd Warning: session_start...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
chochlik
Witam, mam problem a mianowicie na stronie http://wartasierakow.pl/tabela/admin.php
wywala mi natstępujący błąd
CODE
Warning: session_start() [function.session-start]: open(/tmp/sess_757304a3bffe8d1f424ecee3cb890d0c, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /tabela/admin.php on line 8

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /tabela/admin.php:8) in /tabela/admin.php on line 8

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /tabela/admin.php:8) in /tabela/admin.php on line 8

Wszystko dzieje się w skrypcie mTabela.
Moja wiedza na temat PHP jest mała a ten błąd mnie do szału doprowadza...

Proszę o pomoc.
ActivePlayer
nie dubluj postów!
marcio
1.Ze nie ma takiego pliku/katalogu
2. ze wysylasz za wczesnie naglowki i sie mieszaja daj ob_start() bez zadnego bawienia sie
.radex
1. PHP nie może odczytać pliku sesji.
2,3. Najpierw coś wysłałeś na wyjście, a dopiero potem wysłałeś nagłówki. Połowicznym rozwiązaniem może być właśnie ob_start
nospor
@marcio i @radex te 2 i 3 wynikają z tego 1 winksmiley.jpg
zlikwidujecie 1 to znikna 2 i 3
chochlik
Dzieki wielkie, pomogło użycie ob_start();
ale i tak nie dziala mi ten skrypt, a nie mam pomyslu gdzie lezy teraz problem mad.gif
nospor
Cytat
Dzieki wielkie, pomogło użycie ob_start();
ob_start() pozbylo sie jedynie wyswietlania bledu 2i 3. blad numer 1 nadal pozostal i dlatego ci skrypt nie dziala. pisalem o tym w poprzednim poscie.
chochlik
nospor a mozesz mi poradzic co zrobić żeby zlikwidowac ten błąd?

Objawem tego jest brak możliwości zalogowania sie do skryptu na konto administratora.

Pozdrawiam snitch.gif
ActivePlayer
utworz folder /tmp
devnul
@ActivePlayer: nie zawsze są takie możliwości, a jeśli ich nie ma to zawsze jest session_save_path" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
chochlik
ActivePlayer, utworzenie folderu "tmp" nic nie dalo niestety sad.gif

devnul, a mozesz mi powiedziec jak skorzystać z session_save_path questionmark.gif
devnul
żartujesz prawda?
no ale co mi tam:
  1. <?php
  2. session_save_path('/jakis/katalog/na/sesje');
  3. ?>
chochlik
devnul, ja nie żartowałem smile.gif
Moja wiedza na temat PHP jest mala w sensie pisania w tym języku...
Za moment sprawdzę czy działa.
Dzięki za pomoc biggrin.gif

I jednak nie działa sad.gif

Kod
<? ob_start();
session_save_path('/tmp');
include "config.php";
?>

Tak mam w swoim kodzie, czy dobrze?
devnul
no właśnie źle - skoro nie masz i nie możesz utworzyć katalogu /tmp to musisz podać ścierzkę do katalogu który istnieje(!) i w którym skrypt php może zapisywać dane (odpowiednie uprawnienia)
chochlik
Katalog "tmp" mam utworzony, katalog ma chmoda 777 i plik skryptu też.

Więc co nie tak??
l0ud
chochlik, nie ma sensu obchodzić problemu w ten sposób. Czy ten skrypt stoi na Twoim serwerze, jeżeli nie to na czym? (pod jakim systemem)?
chochlik
wszystko mam zamieszczone na serwerze home.pl, a pod jakim systemem to nie wiem...

A i jeszcze coś, na tym serwerze zajmuje sie strona prowadzona w CMSie PHP-Fusion i wszystko działa jak należy...
www.wartasierakow.pl <== link do tej strony.
devnul
spróbuj może wyczyścić ten katalog jeśli to nie pomoże to proponuje skontaktować się z konsultantem home.pl w celu uzyskania jakiejś pomocy. Co jak co ale ten ich IdeaWebServer to jest totalny badziew
chochlik
Folder tmp mam czysty.

Jak bede mial czas to sie skonsultuje, ciekawe co mi tam powiedza blinksmiley.gif

Pozdro wszystkim i udanego weekendu biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.