Witam.
Mam w bazie pola z wartościami np:
90,3
30,8
130,9
402,0
Jaki typ danych ustawić w mysqlu żeby można było poprawnie wyciągać największą wartość ?
nospor
14.07.2008, 11:29:48
liczby powinny byc w polach typu liczbowego. Nie rozumiem pytania
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/numeric-types.html
mam problem bo w sumie wszędzie jest tylko jedno miejsce po przecinku, ale ilość przed przecinkiem jest różna 2 albo 3 cyfry
i teraz INT nie moge zastosować bo to nie zmienno przecinkowe
CHAR natomiast źle wylicza najwyższa wartość
nospor
14.07.2008, 11:34:53
przeciez napisalem: liczby mają byc w polach liczbowych. Dalem ci nawet linka do pol liczbowych.
Naprawde nie doczytales ze masz jeszcze FLOAT oraz DOUBLE? Swojego posta napisales po 4 minutach po moim. Mogles naprawde skupic sie bardziej na lekturze linka. Szanuj czas innych ludzi co starają ci sie pomoc
MAM, działa... miałem po prostu problem z zapisaniem wartości dla danego typu...
Dzięki
osiris
14.07.2008, 11:59:26
DECIMAL(4,1)
hmm a wiecie może co zrobic aby podczas wpisywania w phpmyadminie, można było dawać przecinek na klawiaturze numerycznej ?
Chodzi mi o to że jak wpisuje liczbe z kropką to jest ok, ale jak wpisuje tą samą liczbe z kropką wciśniętą na części klawiatury numerycznej to po wykonaniu wrzuca mi do bazy zawsze "XXX.0"
Da się to jakoś ustawić ?
dr_bonzo
14.07.2008, 12:31:02
Zmien jezyk/ustawienia klawiatury. Dla polskiej zazwyczaj masz na numerycznej przecinek.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.