Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie danych z BAZY MYSQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
daggi
Witam, dopiero co nauczyłem się obsługiwać bazę danych Mysql, i nie dokońca też znam język PHP.. Robię stronę internetową mojej drużyny juniorskiej, i chciałbym zeby opierała się na mysql.. Moim problemem jest to ze nie wiem jak da sie wybrać z poszczególnej tabeli i poszczególnej komórki bazy daną wartość tzn:
mam zapisane
goscie: gospodarze: kolejka:
Wisła Legia 5
Jagielonia Arka 6

i jak zrobić zeby tylko pobierało pierwszą linijke nie wiedząc co ona zawiera? czyli nie select * from abc where goscie='wisla' albo jakoś tak tylko zeby tylko skrypt wyświetlał pierwszą linie a w innym miejscu chce wywołać drugą linie..
kwiateusz
musisz je numerowac czyli struktura
Kod
id|goscie|gospodarze|kolejka

gdzie id jest auto_increment (czyli samo sie numeruje)

i potem masz zapytanie
  1. SELECT * FROM a WHERE id=1
smile.gif

ewentualnie możesz skorzystać z limit

1. SELECT * FROM a LIMIT 0,1 #ew LIMIT 1
daggi
wtedy zawsze ostatnio dodany artykuł będzie miał id 1 ? czy pierwszy dodany artykuł bedzie miał id 1 a pozniejsze 2 ? i czy numer id też dodawać poprzez formularz ?
Shili
Nie, pierwszy dodany będzie miał 1, a ostatnio dodany którąś kolejną liczbę naturalną. Jeśli chodzi o wybranie ostatnio dodanego, to zapoznaj się z frazą ORDER BY

np
  1. SELECT * FROM a ORDER BY id DESC LIMIT 1

Numeru nie dodawaj przez formularz, numer "dodaje się sam" i jest to wbrew pozorom bardzo wygodne rozwiązanie.
daggi
a jest mozliwość wybrania naprzykład 3 kolejnych rzeczy z początku lub np. samej czwartej rzeczy od poczatku ?
Shili
Jest, zapoznaj się dokładnie z order by i limit.
daggi
Dzieki Mistrzu smile.gif

Gdzie mozna znaleść jakis fajny 'kurs MYSQL ?' z funkcjami wyzej wymienionymi i resztą funkcji ?
Heweliusz
Cytat(daggi @ 21.07.2008, 15:44:04 ) *
Gdzie mozna znaleść jakis fajny 'kurs MYSQL ?' z funkcjami wyzej wymienionymi i resztą funkcji ?

Najlepiej w google:
Kurs MySQL nr 1
Kurs MySQL nr 2
oraz:
MySQL Manual
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.