Witam,
Może ktoś z was uczy się angielskiego i może mi pomóc. Otóż angielski znam całkiem nieźle jak na polskie realia przynajmniej jeśli chodzi o angielski pisany/czytany. Swego czasu też miałem okazję trochę rozmawiać z obcokrajowcami.
Teraz przez kilka lat nie używałem języka mówionego - dużo czytam po angielsku, udzielam się okazjonalnie na angielskich forach/grupach ita ale jakoś nie było z kim porozmawiać ;-) Ostatnio odebrałem telefon z Japonii, i kurcze aż strach jak szybko człowiek traci umiejętność konwersacji. Choć babka bardzo dobrze mówiła po angielsku to miałem niemałe problemy żeby za nią nadążyć. Stad też chciałbym nieco odświeżyć swoje "rozumienie ze słuchu". Może znacie jakieś ciekawe podcasty, strony publikujące audycje itd. Chodzi mi o rzeczy przy których bym się nie zanudził - czyli nie interesują mnie jakieś podcasty do nauki angielskiego typu "Susan zamawia posiłek w restauracji" - chodzi mi o jakieś reportaże, programy popularnonaukowe itp - coś jak np. program discovery (którego angielskiej wersji niestety nie mam w kablówce).
Wiem, że na stronie BBC od czasu do czasu publikują archiwalne materiały - znacie coś jeszcze?