Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Pobranie danych z kilku tabel w (chyba) niestandardowy sposób
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Firez
Mam w bazie kilka tabel:
-tabelę z komentarzami `comments` gdzie pole z treścią komentarza nazywa się `comment`
-tabelę z obrazkami `images` gdzie nazwa obrazka nazywa się `name`
-tabelę z userami `users` gdzie pole z loginem nazywa się po prostu `login`
W każdej tabeli mam także pole z datą `time` [timestamp].

Chciałbym najlepiej za pomoca jednego zapytania uzyskac liste komentarzy, obrazków i użytkowników uszeregowaną według time [czyli według czasu dodania]. Próbowałem korzystać z różnorodnych Joinów ale ciągle jako wynik zapytania powstaje mi 'tabela' składająca się z 3 kolumn [a chciałem otrzymać wynik 1-kolumnowy].
Kicok
Ja nie widzę żadnego sensownego powodu, dla którego miałoby się te dane wyciągać jednym zapytaniem. No ale jak koniecznie chcesz taką konstrukcję, to: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/union.html

Liczba zwracanych kolumn każdego zapytania musi być taka sama. Powinny też być tego samego typu.
Firez
Hmm dzięki, jak dla mnie jest to doskonałe rozwiązanie smile.gif.
Niemniej jeśli myślisz że da się to zrobić lepiej używając wielu zapytań możesz podać przykład smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.