woocash
16.02.2010, 22:43:14
Piszę właśnie system ankietowy. Zastanawia mnie jeden problem - jednym z rodzajów pytań będzie pytanie w stylu: "Wybierz poprawną kolejność" i pod spodem kilka odpowiedzi.
W tej chwili realizuję to tak, że wyświetlam litę odpowiedzi jako listę wypunktowaną, i przy pomocy jquery i sortable pozwalam na zwykłe przesuwanie elementów w górę i w dół.
Na koniec serializuję kolejność i zapisuję w bazie.
Problem pojawia się w sytuacji gdy ktoś ma wyłączony javascript - wymyśliłem sobie, że wtedy pokażę taką macierz gdzie dla każdej odpowiedzi będzie można wybrać checkbox z numerem pozycji na jakiej ma się dana odpowiedź znaleźć.
Zastanawiam się tylko, czy nie ma lepszego rozwiązania? Jak Wy sobie z tym radzicie?
piotrooo89
17.02.2010, 10:52:48
kto normalny wyłącza JS?
woocash
18.02.2010, 16:22:53
Normalny, nienormalny, chciałbym zakodować stronę tak, by była maksymalnie dostępna - zależy mi na jakości, nie na szybkości tworzenia.
Maciek1705
1.03.2010, 20:35:37
z tego co ja wiem to takie odpowiedzi to można zrobić checkbox odpowiednio nadając im wartość lub możesz to sobie jakoś rozbić i zastosować radiobutton
Blame
2.03.2010, 08:25:57
Zawsze możesz po prostu podać 4 przykładowe kolejności i potem za pomocą radio można wybrać tą prawidłową
icetique
2.03.2010, 09:31:33
Imo dwie opcje:
W każdym wierszu wszystkie opcje (wierszy tyle ile opcji) i radiobuttony (w każdym wierszu wybierasz jedną opcję).
Albo wszystkie opcje pionowo i obok pole tekstowe przeznaczone do wpisania kolejności.
Gdy ktoś ma JS włączony to wywalasz to za pomocą jQuery, a używasz standardowej opcji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.