Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz - opcja select
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
pietrov8
Witam.

Mam oto taki pomysł lecz brak mi pomysłu jak go wykonać. Otóż chcę wykonać prosty formularz składający się z dwóch pól select. Więc przedstawię jak ma się sytuacja.
Pierwsze pole będzie zawierało dwie opcje:
1 opcja
2 opcja
3 opcja
Każdej będą przypisane odpowiednie wartości value. Następnie gdy zaznaczymy opcję 1 pojawi nam się kolejne pole select w którym będą kolejne opcje, zaś gdy wybierzemy opcję 2 pojawi się nam inne pole select zaś jak 3 opcję zaznaczymy pojawi się jeszcze inne pole select.
Na samym końcu będzie przycisk input submit który będzie wysyłał metodą get dane do adresu url.

Tutaj jest html pierwszego pola select.
  1. <form method="get">
  2. <select name="Select1">
  3. <option value="opcja 1">Opcja 1</option>
  4. <option value="opcja 2">Opcja 2</option>
  5. <option value="opcja 3">Opcja 3</option>
  6. <input type="submit" value="Wyświetl"></form>
piotrooo89
Cytat(pietrov8 @ 17.02.2010, 09:56:49 ) *
Mam oto taki pomysł lecz brak mi pomysłu

ciekawe. smile.gif

co do tematu dane w selectach maja być zależne od bazy danych? czy jak? bo jeśli tak to poczytaj: http://piotrooo.com/2009/12/zalezne-od-siebie-select-listy/.
pietrov8
Nie to ma być zwykły formularz html.
Jeżeli wybierzemy opcję 1 wyświetli nam się pole select 1
Jeżeli wybierzemy opcję 2 wyświetli nam się pole select 2
Jeżeli wybierzemy opcję 3 wyświetli nam się pole select 3.

To ma się wykonywać bez przeładowywania strony.
piotrooo89
to robisz 3 ukryte selecty i je pokazujesz za pomocą JS. na podstawie tego co klikniesz w wyborze. zdarzenie onchange.
vegelus
Ja widziałem prostszy sposób na wykonanie takiego select zależnego tylko w HTML. Ale zabij nie pamiętam gdzie to widziałem a sam teraz szukam takiego rozwiązania.

Chodzi mi o zawężanie wyboru w drugim select poprzez wybranie jakiejś tam opcji w pierwszym.
Nie chcę stosować klikologi gdyż wystarczy wybrać w pierwszym, przesłać zapytanie do bazy i wyświetlić drugi ograniczony, lecz zmiana pierwszego znowu będzie generować zapytanie do bazy.

Widziałem takie fajne rozwiązanie:

pierwszy select
name[0]
name[1]

drugi select
name[0][1]
name[0][2]
name[1][1]
name[1][2]

ale nie wiem gdzie nadać nazwy w podanym formacie w ID, name, class czy jeszcze gdzie indziej?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.