Cytat(#luq @ 7.05.2011, 09:03:54 )

Nikt nie powiedział, że w kodzie proceduralnym nie można napisać funkcji.
Nie myśl w sposób obiektowy o kodzie proceduralnym. Mając 2 funkcje w obu napiszesz sprawdzanie np. czy zmienna x jest stringiem, myśląc obiektowo (tak pewnie pomyślałeś) napisałbyś inną funkcję która sprawdza to czy zmienna x jest stringiem... Ale proceduralne myślenie nie utworzy kolejnej funkcji... Rozumiesz o co chodzi?

Nikt nie powiedział, że w kodzie proceduralnym nie można pisać uniwersalne funkcji (przyjmujących parametry i dzięki temu działające dla każdego przypadku)
Przemądrzała funkcja? I to ma być myślenie obiektowe? I przenieś tą funkcję do innego projektu...

Ogólnie brniesz chyba w złą stronę skupiając się za bardzo za fizycznych różnicach obu podejść.
Sam skupiasz się na MNIE, a nie na problemie. Świat jest materialny i dlatego skupiam się na tym co jest fizyczne

.
#luq rozumiem, że chcesz mi pomóc - na pewno przemyślę to co napisałeś do mnie. Ps. Fajny blog, ciekawe rzeczy.
Sam bym ten artykuł napisał, wstawił na swojego bloga (jak na razie jest pusty

), problem w tym, że nie jestem na tyle dobrze obyty w filozofii tworzenia kodu w sposób obiektowy. Pewnie gdy już będę - zapomnę co chcę powiedzieć "teraz".
Panowie. Rozumiem, że dla was jest to oczywiste, ja dopiero zaczynam łapać i jasno widzę te różnice - dlatego nie staram się być jak ten "profesor" z kawału:
"Co to jest student? Student jest jak liść dryfujący po wielkim morzu w stronę wysepki, aby w końcu odpocząć.
A co to jest profesor? Profesor to koleś na tej wysepce robiący fale - aby liście nie mogły dopłynąć do wysepki.
A co to są liście na wysepce? To ludzie, którzy mogliby pomóc, ale zapomnieli już jak to jest podczas dryfowania."
Fakt, "mądre głowy" (nie ma tu złośliwości - jak starach napisał - komplement) nie zainteresują się takim artykułem bo uważają, że jest taki artykuł
zbędny. Chodzi o przypomnienie "drogowskazów" dla nich, a pokazanie poprawnej ścieżki dla "mnie podobnym"

. Zerknijcie pobieżnie na wątki w oop - używanie zmiennych globalnych czy wszechmocne klasy - to nie jest obiektowe programowanie. Zła filozofia, coś pomiędzy. Ja, mnie podobni + pewnie niektórzy uważający siebie za expertów oop właśnie na takim etapie są. Robiąc głupie błędy w myśleniu.
U mnie myślę jest ok - wiem, że przestawienie się nie zajmie dnia, skoro w proceduralnym robiłem wcześniej magię

.
Kolejnym faktem jest to, że początkujący raczej nie zaglądają do artykułów :/ co znowu przemawia na niekorzyść. Także walczę z wiatrakami.