Mam pewien problem i nie bardzo nawet wiem jak się do niego zabrać. Coś próbowałem ale jest ciężko.
A więc tak: chcę po przeciśnięciu przycisku sprawdzić czy pewne dane są podpięte w bazie danych. Jeśli są podpięte to wyświetlamy alert, że nie można usunąć danej z bazy danych. Jeśli nie ma podpiętych to wyświetlamy alert o tym czy użytkownik jest pewny, że chce coś usunąć. Warto dodać, że korzystam z MVC a dokładniej z CodeIgnitera Od strony kodowej wygląda to tak:
Sam button:
jQuery:
$('.delete_button1').click(function(){ zapytanie do kontrolera o podpięte dane if( jeśli podpięte dane){ } else { if( !confirm('Are you sure you want to delete this category?') ) { return false; } else { var form= document.createElement('form'); form.method= 'post'; form.action = '/admin/delete_category'; var input1= document.createElement('input'); input1.type= 'hidden'; input1.name= 'category_id'; input1.value= $(this).attr("value"); form.appendChild(input1); var input2= document.createElement('input'); input2.type= 'hidden'; input2.name= 'name'; input2.value= $(this).attr("name"); form.appendChild(input2); document.body.appendChild(form); form.submit(); return false; } } )};
I sam kontroler do walidacji usuwania:
public function delete_validation() { $q = Doctrine_Query::create(); $q->select('count(*)') ->from('set_category sc') ->where('sc.category_id = test'); $q->execute(); }
No i właśnie to w jquery leży większość i przypuszczam, że mała zmiana się szykuje w kontrolerze. Ale czy takie coś jest w ogóle możliwe??
Edit: zapomniałem dodać, że samo usuwanie działa.