Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki standard html wybrać
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
james8
Witajcie!

Zajmowałem się trochę robieniem stron www, jednak odszedłem od tego i w międzyczasie powstały nowe standardy.

Mam pytanie czy można już przestawić się na html 5 i css 3, czy póki co pozostać przy wersji 4 htmla i 2 css?

Pozdrawiam!
Sephirus
Moja rada - jak długo się tym nie zajmowałeś to lepiej przypomnij sobie najpierw XHTML 1.0 i CSS 2.0 dokładnie - potem przejdź dopiero na HTML5 /CSS 3 (niektóre rzeczy z css 3 możesz oczywiście używać wink.gif
james8
Cytat(Sephirus @ 14.11.2011, 09:43:30 ) *
Moja rada - jak długo się tym nie zajmowałeś to lepiej przypomnij sobie najpierw XHTML 1.0 i CSS 2.0 dokładnie - potem przejdź dopiero na HTML5 /CSS 3 (niektóre rzeczy z css 3 możesz oczywiście używać wink.gif

Witaj Sephirus!

Dziękuję za Twoją odpowiedź. Tak dosyć długo. Śmiem twierdzić, że html i css jeśli chodzi o proste stronki znam biegle, ale tak sobie myślę że można zacząć uczyć się nowych standardów - aby od nich nie odbiegać.

Druga sprawa masz na starcie plus u klienta mówisz: wykonuje strony w najnowszym standardzie, jestem o krok do przodu przed konkurencją smile.gif
Sephirus
Na starcie tak - ale wszyscy doskonale wiemy, że dla klienta liczy się efekt końcowy a przede wszystkim czas. XHTML nie jest technologią przestarzałą - wręcz przeciwnie. Na pewno szybciej zrobisz coś w czymś co dobrze znasz, zapoznając się w między czasie z nowymi technologiami niż jak rzucisz się na głęboką wodę i pójdziesz w nieznane bez wstępnego przygotowania smile.gif
Pawel_W
ładować się w html5 można, dla samego seo - dużo zmian nie weszło, nie musisz korzystać ze wszystkich, bo nie wszystkie przeglądarki je interpretują (np. nowe pola w formularzach)

co do css 3 - jeżeli to nie jest konieczne to lepiej nie używać, istnieją oczywiście różnorodne fixy dla IE, najlepiej będzie jak zapytasz klienta czy zezwala na użycie, przynajmniej nie będzie potem nieporozumień między wami smile.gif
everth
Że zadam takie pytanie - co takiego rewolucyjnego jest w HTML5 że przejście od HTML4 od niego jest rewolucyjne? Przecież w podstawie to stary jary HTML4 obudowany coraz to nowszymi dodatkami. Znacznie szybciej napiszesz kod poprawnie wyglądający i walidujący się korzystając z szablonów do HTML5 (Boilerplate, Gridless) niż gdybyś musiał się męczyć sam z z tym przy HTML4. Szkoda czasu. Idź w HTML5 (np. zmieniając nagłówek wszystkich swoich na stron <!doctype html> biggrin.gif )

CSS3 - te statyczne (cienie, gradienty, wielokrotne tła, zaokrąglone rogi) w zasadzie możesz stosować (najlepiej znajdź sobie jakiś generator który ci je stworzy razem z fixami do starszych przeglądarek). Musisz tylko uważać na starsze IE, bo tu są co prawda hacki (np. CSS3Pie) ale nie zawsze zachowują się tak jakbyśmy chcieli (zwłaszcza przy składaniu różnych efektów). Z niestatycznych - przejścia (transitions) zachowują się różnie w zależności od przeglądarki, jeśli do tego nakładają się z jakąś animacją JS to efekty mogą być "dziwne". Chyba lepiej pozostać przy tradycyjnych efektach JS. Z reszty możliwości jeszcze nie korzystałem.

@Pawel_W
Gratuluję świadomych klientów smile.gif - ja tam zazwyczaj widzę popłoch w oczach gdy rzucam jakimiś skrótami.
Pawel_W
to zazwyczaj sprowadza się do zapytania: Czy chce Pan mieć zaokrąglone rogi pod wszystkimi przeglądarkami, czy IE możemy sobie odpuścić biggrin.gif
everth
CSS3Pie akurat fajnie sobie radzi z zaokrąglaniem rogów, więc ten problem chyba też odpada (choć nie testowałem tego zaokrąglania na jakichś fikuśnych elementach z np. półprzeźroczystym tłem), więc ten przykład to chyba nie problem (chyba że chcesz podbić cenę wink.gif )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.