Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS/php] Kwadratowy - "kwadracenie" obrazka
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
toaspzoo
Witam,

na stronie mam zdjęcie w proporcjach 4:3, 16:9 itp., zdjęcie normalnie nie jest kwadratowe.
Chciałbym, aby uprzyjemnić użytkownikom przeglądanie strony wyświetlić kwadratowy obrazek

czyli jest tak:

obrazek 16:9 [serwer] -> obrazek 16:9 -> strona

a chciałbym:

obrazek 16:9 [serwer] -> wycinek obrazka kwadratowy 50x50px;

Chodzi mi o wycięcie kawałka obrazka, wiem, że nie ma sensu zmniejszenie go, bo będzie ściśnięty.

Kshyhoo
Masz bana na Google i szukajkę forumową? imagecopyresampled
Crozin
Jak jeszcze raz kiedyś przeczytam, że matura z matmy to zło będę podsyłać ten wątek jako kontrargument.

1. Długość boku kwadratu do długość krótszego z boków obrazu.
2. Miejsce od którego powinieneś zacząć kadrowanie (by uzyskać kwadrat) to długość dłuższego boku obrazu, minus długość boku kwadratu i całość dzielona przez dwa.
Kshyhoo
Ja podeśle jeszcze dwa linki:
[PHP] Proporcjonalne miniaturki zdjęć używając GD2
Wgrywanie avatara, obrazka na stronę
toaspzoo
Nie zrozumieliście mnie chyba, jak chcę wyciąć kawałek obrazka, aby był on kwadratowy, nie proporcjonalnie mniejszy do oryginały (to mam)
Kshyhoo
A w czym problem? Pomijasz pomniejszanie i masz obrazek w 1:1... Chcesz gotowca, napisz w innym dziale.
Niktoś
A próbowałeś za pomocą css z właściwością overflow:hidden?Jeśli Obrazek będzie za duży css po prostu go utnie(nie pokaże).
Kshyhoo
Zrób to tak:
1. pobierz rozmiary obrazka,
2. podziel przez 2 (masz środek),
3. odejmij 25px (początki nowego obrazka),
4. wrzuć to jako początki nowego obrazka w imagecopyresampled.
toaspzoo
Dzięki wszystkim !

Każdy mi pomógł na swój sposób, na chwilę obecną wybrałem sposób niktoś'ia smile.gif (brak czasu na inne smile.gif)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.