Zainteresowałem się Facebook Api z potrzeby zastosowania go w jednym z realizowanych przeze mnie projektów. Musiałem w nim zastosować rozwiązanie polegające na konieczności udostępnienia przez użytkownika strony jakiejś treści na swojej tablicy co skutkuje "odsłonięcie" ukrytej części strony. Wszystko pięknie działa. Użytkownik klika, udostępnia, skrypt dostaje informację zwrotną od FB że została treść udostępniona i odsłania ukrytą część strony.
Zależałoby mi jeszcze na dwóch rzeczach... ale nie wiem czy jest to wykonalne:
1) obecnie po kliknięciu udostępnij pojawia mi się popup z Sharerem Facebook'a użytkownik ma tam możliwość dopisania własnej treśći do dodawanego elementu.... chciałbym pominąć ten moment... nie chodzi mi o to żeby na tablicy użytkownika publikować coś bez jego wiedzy, ale chciałbym żeby nie pojawiał się mi ten popup i odrazu po kliknięciu przycisku Share treść została opublikowana...
2) chciałbym móc samemu ustalić treść tego pola wiadomości, które użytkownik normalnie może wypełnić jakąś własną treścią...
Czyli reasumując użytkownik klika przeze mnie przygotowany przycisk "Udostępnij" i bez żadnych dodatkowych działań na tablicy pojawia mu się nowa pozycja z wpisanym tekstem (normalnie uzupełnianym przez użytkownika), po czym na mojej stronie odkrywa się mu wcześniej ukryta treść.
Oto to cobecnie stosuje:
$('#fb-share-button').click(function(e) { e.preventDefault(); // calling the API ... FB.ui( { method: 'feed', link: 'moj_link', picture: 'adres_do_pliku', name: 'nazwa', //caption: 'caption', description: 'opis' }, function(response) { if (response && response.post_id) { didShare(); //wywołana funkcja odkrywa } } ); });
samo wywołanie udostępnienia na stronie wygląda tak:
Liczę, że wśród was znajdzie się ktoś kto zna odpowiedzi na nurtujące mnie pytania

Pozdrawiam,
FluFFy