Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: DIV i rozciaganie w pionie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
yavaho
Chce przerobic jedna moja strone aby dostosowac sie do standardu XHTML i podazac w tym kierunku aby nastepne moje strony byly zgodne z tym standardem.
Mam problem z pozycjonowaniem div'ow a konkretnie z dopasowaniem jednego z kolejnych div'ow na stronie aby rozciagal sie w pionie w zaleznosci od rozdzielczosci ekranu.
Chcialbym uzyskac taki efekt jak na tych przykladowych stronach:
przyklad1
przyklad2
Strony poprawie wyswietlaja sie w IE
A w Operze wszystko jest u gory. Pewnie przez ten kawalek kodu: [height="100%"]
Strony te sa zrobione na tabelach. Mozna to zrobic bez uzywania tabel? Czy mam sobie to odpuscic?
revyag
Z tym rozciąganiem strony, to nie wiem czy to jest dobry pomysł. Bo zobacz, założmy że masz w wyższej rozdzielczości wszystko dobrze sformatowane, ale po przejściu do niższej zacznie brakować miejsca na to co jest na stronie bo się po prostu nie zmieści.
Najlepiej ustawiać rozmiary głownej tablei, tudzież warstwy na sztywno, wtedy wszystko będzie cacy smile.gif .
Cytat
Mozna to zrobic bez uzywania tabel?

Jasne że możesz to zrobić beż używania tabel, musisz wykorzystać do tego celu warstwy. Jeśli chcesz podąząc w kierunku xhtml to będzie nawet lepiej, jeśli tak zrobisz.
yavaho
Cytat(revyag @ 2004-09-23 13:33:39)
Z tym rozciąganiem strony, to nie wiem czy to jest dobry pomysł.
Ale powiedzmy ze chce wymusic aby pewna czesc strony byla zawsze na samym dole okna a tlo ze srodkowej czesci bylo rozciagane. Najlepiej to jest widoczne przy duzych rozdzielczosciach i gdy na stronie jest malo tresci. Zobacz tu: jedna moja stronka w calosci na tabelkach i nie ma zadnego problemu gdy ktos uzywa mniejszej rozdzielczosci.
Drugi przyklad jest tu: NSTT licznik odwiedzin jest zawsze na samym dole chodz znajduje sie w tej samej tabeli co menu po lewej.

Cytat(revyag @ 2004-09-23 13:33:39)
Jasne że możesz to zrobić beż używania tabel, musisz wykorzystać do tego celu warstwy.
Mozesz mi dac jakis przyklad? bo narazie nie znalazlem rozwiazania aby to uzyskac na samych DIV'ach
Sh4dow
ech te tabele, jakos sie oduczylem, sproboj moze cos takiego:
Kod
.top {
position: absolute;
top: 0px;
left: 0px;
}
.bottom {
position: absolute;
bottom: 0px;
left: 0px;
}

pozniej
  1. <div class="top">tresc</div>
  2. <div class="bottom">tresc</div>

chyba bedzie dzialac, jesli chodzi o srodkowa czesc to musisz albo stworzyc nowa czesc jako srodek, albo zobaczyc jak zachowuje sie trzeci div z sama trescia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.