Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak rozciagnąć diva
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Bastion
http://www.vertis.com.pl/w002/

chodzi o diva <b> -tutaj- </b> jak go rozciagnac na calkowitą wysokość strony ?

Kod
#column_right {
display: block;
background: #f0f0f0;
height: 100%;
width: 120px;
float: left;
margin: 3px 3px 10px 3px;
}

dodatkowo chcialbym sie dowiedziec czy uzylem czegos niedozwolnego w formatce newsa

Kod
{@list(wiadomosci)}
<!-- news #{wiadomosci[id]} -->
<div class="news_block">
<div class="news_line"></div>
    <a class="news_link" href="index.php?action=read&amp;id={wiadomosci[id]}">{wiadomosci[topic]}</a> ,
    <span class="news_author"> {wiadomosci[author]} </span><br />
    <span class="news_date"> {wiadomosci[date]} </span><br /><br />
    <span class="news_content"> {wiadomosci[short_news]} </span><br />
    {@if(wiadomosci[long_enable])}
    <div class="news_ender">
     wiecej
    </div>
    {@fi}
</div>
<div class="news_block_end">Komentarze (0)</div>
<!-- end news #{wiadomosci[id]} -->
{@end}
Marusz
Pozwol, ze doczepie sie do Twojego posta. Interesuje mnie dokladnie to samo zagadnienie. Przygotowalem nawet obrazek...

Opis:
Blok czerwony jest zapelniany tekstem i automatycznie wydluza sie od ilosci zapisanych znakow.

Pytanie:
Jak zrobic, aby bloki zielony i niebieski niezaleznie od zawartosci automatycznie wyrownywaly sie z dolna krawedzia bloku czerwonego? Jedyna odpowiedz jaka znalazlem, to JavaScript. Z racji oczywistych to rozwiazanie nie wchodzi w gre.
crash
Ostatnio czytałem przy okazji XHTML'a o DIV'ach i z tego co wyczytałem wynika, że nie da się rozciągnąć DIV'a do określonej wysokości nie dając w nim jakiejś treści, która by go wydłużyła. To jest jedna z większych wad w porównaniu div'ów tabelami.
mike
Dokłanie jest to wada bloków, która mi sen z powiek spędza.
Można to zrobić o ile kontener miałby określoną wysokość to wtedy wystarczyłoby height=100%. Z wiadomych powodów jest to bez sensu.

Tutaj XHTML daje ciała i tabelki są lepsze tongue.gif (wiem, herezja, ale tak jest :/)
revyag
Cytat(Marusz @ 2006-02-17 12:49:51)
Pytanie:
Jak zrobic, aby bloki zielony i niebieski niezaleznie od zawartosci automatycznie wyrownywaly sie z dolna krawedzia bloku czerwonego? Jedyna odpowiedz jaka znalazlem, to JavaScript. Z racji oczywistych to rozwiazanie nie wchodzi w gre.

Jeśli chodzi Ci tylko o dopasowanie wielkości bloków to najlepiej jest skorzystać z rozwiązania podanego na:
ala
vieri_pl
ale jakie tam sa rozwiazania bo za chiny nie moge zrozumiec tamtego tekstu :/
revyag
Załóżmy że masz 3 bloki o ustalonej szerokości.
1. Zamykasz je w jednym kontenerze
2. Tworzysz obrazek o wysokości 1px i szerokości równej sumie szerokści trzech bloków.
3. Na obrazku malujesz tło dla tych 3 bloków, czyli np. 100px czerwonego, 200px niebieskiego i 100px zielonego.
3. Wstawiasz obrazek jako background-image i gotowe.
Kod
div#kontener {
    width: suma_szerokosci_trzech_bloków;
    background-image:obrazek.jpg
    background-repeat: repeat-y;
}
vieri_pl
smile.gif nic dodac nic ując smile.gif Wszystko pięknie działa smile.gif Trzeba tylko pamietac że jak strona ma mieć obramowanie (cała strona) dobrze by było zrobic obrazek o 2 piksele węższy smile.gif By było miejsce na ten 1 piksel z jednej i drugiej strony smile.gif

Pozdro revyag !
Termit_
Cytat
Tutaj XHTML daje ciała i tabelki są lepsze
O Elbereth, Gilthoniel!
A kto Ci broni tworzyć designy oparte na tabelach w XHTML-u czy odwrotnie – stosowanie divciaków w HTML-u? Takie porównanie ma tyle sensu, co stwierdzenie, iż każdy muzułmanin jest terrorystą...

Na obronę divciaków dodam jeszcze, iż w CSS 2.1 (bo to, że kolumny mają mieć równe wysokości nie ma przecież nic wspólnego ze strukturą, a tylko z prezentacją) są dla tego przewidziane wartości dla atrybutu display, tylko, oczywiście, badzIEwie tego nie rozumie. Więcej...
y3ti
Sam sie glowilem i dzieki pomocy kolegi mam rozwiazania:

http://positioniseverything.net/articles/o...out/equalheight

A tu jak mowi jeszcze jedno "podobno lepsze" smile.gif

http://alistapart.com/articles/holygrail
sztosz
HolyGrail wymiata, ale jest sporo kłopotów w Operze 8 sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.