Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: polskie znaki w przegladarce
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
nikodem92
Witam!

Mam taki problem, że nie pokazują sie na mojej stronce polskie znaki.

Oto kod meta tagu:

1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"/>

Wszystko powinno działać, ponieważ taki sam kod był na innej stronce i tam były polskie znaki. Co zrobić? Kod jest zły czy co?

Pozdrawiam,
Łukasz

EDIT: problem rozwiązany. Wkleiłem ten kod i nie działało, ale trzeba było zrestartować Dreamweavera i napisać polskie znaki i git. Post można usunąć.
chlebik
Jezeli moge sie pomadrzyc to chyba zalecane jest uzywanie UTF-8.
gekon
A jeżeli ja też się mogę pomądrzyć to ISO nie jest zabronione. Jeżeli będzie używał tylko polskiego w niczym to nie przeszkadza.
Zajec
I przez takie ostawanie przy antykach są właśnie kłopoty z umieszczaniem polskich stron na zagranicznych serwerach, oraz przenoszeniem plików z nietypowymi znaczkami między ludźmi z całego świata ;-)
marcini82
Panowie chyba racza zapominac, ze oficjalnym standardem w polskim Internecie nadal jest ISO snitch.gif
Chociaz przyznam, ze przejscie na UTF-8 zaoszczedziloby mi wielu niedogodnosci, na ktore sie natykam. ISO to standard, ale juz sie nieraz zastanawialem, czy nie lepiej byloby jednak robic wszystko w UTF-8...
Co myslicie na ten temat?
gekon
Pan za to zapomina, że nie ma czegoś takiego jak "oficjalny standard w polskim internecie", bo niby kto by go miał ustanawiać? W3C redomenduje UTF-8. A co wybierze twórca strony to już jego sprawa.
marcini82
Cytat
Pan za to zapomina, że nie ma czegoś takiego jak "oficjalny standard w polskim internecie", bo niby kto by go miał ustanawiać?

Kiedys ustanowiono cos takiego jak Polska Norma PN-93 T-42118, i chociaz mysle ze w obecnych czasach iso-8859-2 to raczej niepotrzebne utrudnianie sobie zycia, to jednak ogromna wiekszosc serwisow uzywa wlasnie tego kodowania.
Ale moze jednak juz czas ruszyc do przodu...
gekon
A to przepraszam, człowiek uczy się całe życie smile.gif
kwiateusz
ale tak czy siak, powinno pisać sie tak jak jest wygodniej, wszystkie przeglądarki utf obsługują to czemu sie ograniczać smile.gif
Kisiol_Ent
No czytalem teraz w wikipedi co to te utefy i iso...
Te iso jest takie prostsze do zrozumienia.... :/
kwiateusz
yyy a co tu rozumieć? ustawiasz w edytorze na utf, meta strony bądź header w php i tyle Twojej pracy i rozumienia...
Kisiol_Ent
To wiem kwiatuszku!
Chcisalme tlyko zglebic tajemnice tych oznaczen...
Po co uczyc sie html jak mozna uruchomic edytor wizualny?... :/
maryaan
LOL czy Tobie za czesto neostrada nie rozlacza? laugh.gif skoncz pisac bzdury bo "zielonym" robisz niepotrzebne zamieszanie w glowach
Vogel
ponieważ edytorem wizualnym nie uda ci się zrobić wszystkiego, o generowaniu zasyfionego kodu nie wspominając. poza tym w dobie rozdzielenia warstwy prezentacji od warstwy treści edytor wizualny ma znikome zastosowanie. i tak wszystko robisz CSSem.

a jeśli kodowanie to tylko UTF8. jeśli ktoś kiedyś tworzył strony wielojęzykowe, albo strony na których JEDNOCZEŚNIE pojawia się wiele języków to wie w czym problem.
Cezar708
Cytat(Zajec @ 6.01.2007, 16:18:13 ) *
I przez takie ostawanie przy antykach są właśnie kłopoty z umieszczaniem polskich stron na zagranicznych serwerach, oraz przenoszeniem plików z nietypowymi znaczkami między ludźmi z całego świata ;-)

Trochę temat odkopałem...

A ja właśnie mam pytanie... bo mam stronę napisaną w kodowaniu ISO-8859-2 i przeniosłem ją na inny serwer. Mimo, że obie strony (ta na tym starym serwerze i ta na tym nowym) korzystają dokładnie z takich samych źródeł to na tym nowym serwerze pojawiają się krzaczki...

1. W jaki sposób serwer wpływa na stronę kodową strony?
2. Czy nie powinno być tak, że ustawi się kodowanie w meta i znaki powinny być dobre? (wide: strona z pierwszego serwera)
3. Czy w jakikolwiek sposób da się zaradzić aby strona kodowa była taka jak podaje się w nagłówku dokumentu HTML?
kwiateusz
a danych nie pobierasz z bazy danych? bo to zazwyczaj one się krzaczą po przenosinach serwera... Sama strona napisana w czystym htmlu nie ma prawa sie wykrzaczyć przy przenosinach chyba że serwer narzuca swój nagłówek z kodowaniem lub edytowałeś ją po drodze i w złym kodowaniu zapisałeś
Cezar708
Cytat(kwiateusz @ 2.07.2007, 08:08:10 ) *
a danych nie pobierasz z bazy danych? bo to zazwyczaj one się krzaczą po przenosinach serwera... Sama strona napisana w czystym htmlu nie ma prawa sie wykrzaczyć przy przenosinach chyba że serwer narzuca swój nagłówek z kodowaniem lub edytowałeś ją po drodze i w złym kodowaniu zapisałeś

No właśnie problem jest innej natury... po prostu przeglądarka wymusza UTF-8 (błędów składniowych nie ma w3c validator przeszedł). Gdy 'ręcznie' z menu FireFoxa zmienię na iso-8859-2 [View->Character Encoding->Central European (ISO-8859-2)] to strona wyświetla się w sposób prawidłowy, Problem więc nie jest bazy danych tylko samej relacji przeglądarka - strona. Nie wiem dlaczego przeglądarka wymusza utf-8 zamiast tego co ma wpisane w nagłówku meta.
revyag
Daj na początku strony:
  1. <?php
  2. header("Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2");
  3. ?>

Jeśli to nie pomoże zrób jeszcze plik .htaccess z taką zawartością:
Kod
AddDefaultCharset ISO-8859-2

i umieść w katalogu głównym strony.
Cezar708
dzięki ~revyag pomysł z header() okazał się skuteczny. Naprawiłem.

Jednak dlaczego tak się stało? Czy to serwer wysyła jakiś domyślny header? Jeśli tak to w jaki sposób mogę gpo zmienić?
Zajec
Cytat(Cezar708 @ 3.07.2007, 09:50:20 ) *
dzięki ~revyag pomysł z header() okazał się skuteczny. Naprawiłem.

Jednak dlaczego tak się stało? Czy to serwer wysyła jakiś domyślny header? Jeśli tak to w jaki sposób mogę gpo zmienić?

Owszem, serwer http wysyła domyslnie nagłówki informujące przeglądarkę o kodowaniu. Można te nagłówki nadpisać własnymi za pomocą funkcji PHP: header.

Inną metodą jest modyfikowanie domyślnych nagłówków już w konfiguracji serwera poprzez umieszczenie np. pliku htaccess. Mozna także zmienić globalną konfigurację serwera, jeśli ma się odpowiednie uprawnienia (zazwyczaj administratorskie).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.