Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] sumowanie inputów
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
grzegorz_g
szukam rozwiazanie sumowanie pól inputów , znalazłem kilka rozwiązań ale nie umiem ich zastosować do mojej pętli , może macie jakiś pomysł?

1. <form action="nba.php" method="post" name="wynik" id="wynik">
  2. <?
  3. for ($q=1;$q<=10;$q++) {
  4.  
  5. /////////// to mam w pętli /////////////////
  6.  
  7. ?>
  8. <input type=text size=2 id="k1_g" name="kwarta_g1[<? PRINT $q ?>]" value="<? PRINT $kg[$q][0] ?>" >
  9. <input type=text size=2 id="k2_g" name="kwarta_g2[<? PRINT $q ?>]" value="<? PRINT $kg[$q][1] ?>" >
  10. <input type=text size=2 id="k3_g" name="kwarta_g3[<? PRINT $q ?>]" value="<? PRINT $kg[$q][2] ?>" >
  11. <input type=text size=2 id="k4_g" name="kwarta_g4[<? PRINT $q ?>]" value="<? PRINT $kg[$q][3] ?>" onKeyUp="javascript:ObliczSume()">
  12.  
  13. <!----- w tym polu ma pojawić się suma poprzednich ----->
  14. <input type=text size=2 id=g1[<? PRINT $q ?>] name=g1[<? PRINT $q ?>] value="<? PRINT $g1[$q] ?>" style="background-color:#f0f0f0;" ">
  15. <?
  16.  
  17. /////////////////// koniec pętli
  18. }
  19. ?>
  20. <input type="submit" value="ok">
  21. </form>

jak teraz skonstruowac funkcje ObliczSume() by skrypt wpisywał mi wartość w pola g1[<? PRINT $q ?>]

Proszę o pomoc i za wszelką dzięki
slammer
Do takich zadań używa się JavaScript!

1. suma = function(oForm){
  2. var x = 0;
  3. for(i=0; i<oForm.elements.length; i++){
  4. if((oForm.elements[i].type == 'text')){
  5. x = x + Number(oForm.elements[i].value);
  6.  
  7. }
  8. }
  9. oForm.wynik.value = x;
  10. }
  11. <input type="text" size="2" name="xx1" />
  12. <input type="text" size="2" name="xx2" />
  13. <input type="text" size="2" name="xx3" />
  14. <input type="text" size="2" name="xx4" />
  15. <input type="text" size="2" name="wynik" />
  16. <input type="button" value="oblicz" onclick="suma(this.form)" />
  17. </form>
grzegorz_g
ale z tego co mi sie wydaje to jest zwykłe dodawanie wszystkich pól formularza
a mi nie o to chodzi.

W moim pytaniu :

1. <input type=text size=2 id="k1_g" name="kwarta_g1[<? PRINT $q ?>]" value="<? PRINT $kg[$q][0] ?>" >
- to 1 kwarta meczu koszykarskiego
  1. <input type=text size=2 id="k2_g" name="kwarta_g2[<? PRINT $q ?>]" value="<? PRINT $kg[$q][0] ?>" >
- to 2 kwarta meczu koszykarskiego

i tak do 4 , i teraz chce by w polu wyniku (
  1. input type=text size=2 id=g1[<? PRINT $q ?>] name=g1[<? PRINT $q ?>] value="<? PRINT $g1[$q] ?>" style="background-color:#f0f0f0;" ">
) zsumowało mi te pola kwart. Dla jedego meczu to własnie umiem sobie poradzić ale ja mam kilka spotkań w jednym formularzu. Moje pytanie dotyczy jak zrobić to w pętli by odpowiednie pola kwart odpowiadały odpowiednim wynikom.

PS. Mam nadzieję że nie zamioeszałem zabardzo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.