Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z zakładaniem kluczy obcych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
john_doe
Witam,

mam 4 tabele
- requests (request_id, request_text1, request_tekst2)

- users (user_id, i dalej jakies dane)

- comments (comment_id, request_id, user_id, i dalej pola varchar komentarzy)

- parameters (param_id, request_id, value, value)

Główną tabelą jest request. Sytuacja z która mam problem to klucze obce i nie moge usunac wpisu z tabeli requests. Klucze założyłem tak:

1. ALTER TABLE `businessParameters`
  2. ADD CONSTRAINT `businessParameters_ibfk_1` FOREIGN KEY (`request_id`) REFERENCES `requests` (`request_id`) ON DELETE NO ACTION ON UPDATE NO ACTION;
  3.  
  4. --
  5. -- Ograniczenia dla tabeli `comments`
  6. --
  7. ALTER TABLE `comments`
  8. ADD CONSTRAINT `comments_cmfk_2` FOREIGN KEY (`user_id`) REFERENCES `users` (`user_id`) ON DELETE NO ACTION ON UPDATE NO ACTION,
  9. ADD CONSTRAINT `comments_cmfk_1` FOREIGN KEY (`request_id`) REFERENCES `requests` (`request_id`) ON DELETE CASCADE ON UPDATE NO ACTION;

jak zmienilem na bez "DELETE NO ACTION ..... " dalej nie mogę usunąć. Chciałbym zrobić tak by podczas DELETE from requests..... poszły w pień rekordy z comments i parameters.

pozdrawiam
Krystian
ddiceman
Prawdopodbnie masz tabele na enginie MyISAM w którym nie ma obsługi kluczy obcych. Klucze obce w MySQLu są dostępne, ale na silniku InnoDB. Nie przeskoczysz tego bez zmiany silnika.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.