1. Często mówi się, że taka metoda jest szybsza od takiej. Jak we własnym zaciszu domowym sprawdzić poszczególne rzeczy lub własne funkcje? Która jest szybsza, mniej zasobożerna itd.
2. Czy ma znaczenie czy includuje jeden plik z kilkoma klasami/funkcjami czy includuje kilka plików z pojedynczymi klasami/funkcjami (mowa oczywiście o kwestiach ekonomicznych)
3. Czy ma jakiekolwiek znaczenie jak zrobię 1 zapytanie do 1 długiej tabeli, czy 2 zapytania do 2 mniejszych tabel (tak jakby 1 podzielić na pół)
4. Przy założeniu, że mam 10 funkcji i na różnych stronach wykorzystuję 2-3 z tego. Ma znaczenie (dalej mówimy o szybkosci dzialania itd) jeśli do każdej strony includuje 1 plik ze wszystkimi funkcjami, czy 2-3 pliki z pojedynczymi funkcjami, które sa potrzebne (pytanie podobne do 2.)
4.b. to samo pytanie, tyle że tu wiadomo iż trzeba to przesłać, ale czy warto sie bić o te kilka bajtów.
5. Czy 'estetyka' ma wpływ na szybkość wykonania skryptu ( masa spacji, tabów, podpisów itd.)
6. Szybszy jest odczyt z pliku czy z bazy danych (fast cgi) (czy lepiej zapisać dane tymczasowe w plikach cache czy w bazie)
7. Czy tworzenie tony zmiennych zamiast nadpisywać stare ma jakieś znaczenie
(np. tworzenie kopi tablicy, zamiast podmiany elementów w już istniejącej)
8. Jeśli w polu 'x' w bazie danych będą wartości z przedziału 0-99 to ma znaczenie czy pole 'x' będzie typu TINYINT, SMALLINT, INT i jesli tak, to jakie.
Pytam, czy to tylko ograniczenie, czy automatycznie niezależnie od zawartości będzie rezerwowana/zajęta ilość miejsca określona przez typ.
Tu prosiłbym o dokładniejsze wyjasnienie. Czy wpisanie 'ograniczenia' ilości znaków (np. INT(2)) wpływa na ilość zajętego miejsca.
Takich pytań mam od diabła i jeszcze trochę, ale jak zapewne wiecie, jak przychodzi do pytania to gdzieś ulatują.... to tyle co mi się przypomniało na razie.
Na część pewnie można odpowiedzieć na zdrowy 'chłopski' rozum. W kilku miejscach raczej chodzi mi o fakt, czy warto w ogóle wnikać w takie coś. Czy po prostu są to tak śladowe ilości, że nawet przy tonie userów nie będzie to wpływało na szybkość skryptu.
Z góry dziękuję za rzetelne i fachowe odpowiedzi bardziej doświadczonych kolegów.