Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak podpiąć domenę do hostingu?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
WebCM
Jak podpiąć domenę do zewnętrznego hostingu? Mam 3 możliwości:

1. Przekierować - wtedy każdy zobaczy adres konto.hosting.xx, więc opcja dla lamerów.

2. Zmienić nazwy hostów DNS - tak zaleca zewnętrzny hosting, ale dostawca domeny grozi, że po zmianie nie będzie mógł dalej świadczyć usług związanych z domeną. Przekopuję pomoc i nie widzę informacji, czy dalej będą odnawiać domenę, płacić do ICANN i strzec ją przed przejęciem, czy po upływie umowy nie da się przedłużyć. Najciekawsze jest to, że za opłaty do ICANN i utrzymanie domeny odpowiada inna firma niż ta, gdzie można zarządzać domenami.

3. Zmienić rekordy A lub CNAME - kompromis pomiędzy dostawcą domeny a zewnętrznym hostingiem. Rekord A musi zawierać adres IP, ale on może się często zmieniać. Rekord CNAME może wyglądać tak: *.domena.xx i kierować na serwer dns1.hosting.xx. Wtedy mam po prostu zaparkować domena.xx na hostingu?

Jak ją najefektywniej podpiąć i nie stracić nad nią kontroli?
linx
AD.2 Co za bzdura.

W firmie gdzie masz wykupioną domenę zmieniasz nazwę i adres ip na serwery dns tam gdzie masz hosting.
Jeśli nie możesz tego zrobić tzw. firma ta jest jakaś lewa i radze zabrać z niej domenę jak najszybciej.
Hekko
A co na to regulamin firmy, gdzie zakupiłeś domeny?
WebCM
Firma jest pośrednikiem. W pomocy czytamy:

Cytat
Jeżeli nawet nie będziesz używać naszych serwerów DNS, pozostaniemy twoim rejestratorem, więc będziemy odnawiać roczną rejestrację domeny.
Cytat
Jeżeli zmienisz nasze serwery DNS na inne, nie będziemy mogli dłużej świadczyć ŻADNYCH usług związanych z domeną.

Zmieniłem rekord A - nie da rady zaparkować. Mogę pokombinować z CNAME, ale też będą nici. Hosting wymaga zmiany serwerów DNS. Zaryzykuję i zmienię, chociaż w pomocy zaprzeczają sami sobie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.