Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]edycja pola input
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
peklo
temat juz nie aktualny. poradziłem sobie
kartin
Cytat(peklo @ 14.05.2014, 14:46:09 ) *
Próbowałem coś takiego if(in_array($pj)==$row1['id_kat']) ale coś chyba źle robie
Zdecydowanie, sprawdź jaką wartość zwraca funkcja in_array().
peklo
z tamtym już sobie poradziłam ale mam inny problem.
mam cuś takiego

1. <input name='id_prawo_jazdy[]' id='id_prawo_jazdy[]' type='checkbox' class='style7a' value="<?php echo $row1['id_kat'] ?>"
  2. <?php if(in_array($row1['id_kat'],$pj)) {echo 'checked="checked"';} ?>><?php echo $row1['opis'];

Te inputy generowane są automatycznie na podstawie rekordów z tabeli.

i teraz jak pobieram dane z tabeli do inputów to je ładnie generuje i zaznacza ale jak użyję tego samego kodu do formularza , który dodaje te inputy do tabeli to wywala mi błąd
Warning: in_array() [function.in-array]: Wrong datatype for second argument in /home/ on line 25

I tu pytanie. czy teraz musze stworzyć nowe zapytanie i generować inputy w ten sposób:
  1. <input name='id_prawo_jazdy[]' id='id_prawo_jazdy[]' type='checkbox' class='style7a' value="<?php echo $row1['id_kat'] ?>"><?php echo $row1['opis'];

Czy może można tamto jakos przystosować żeby działało i tu i tu?
kartin
  1. <?php if(in_array($row1['id_kat'],$pj)) {echo 'checked="checked"';} ?>
W zmiennej $pj masz tablicę? Pewnie nie.
peklo
no jeśli chodzi o edycję to mam, ale jeśli chodzi o dodawanie nowego zlecenia to nie mam bo to jest czysty formularz do wypełnienia. Więc pewnie musze wygenerować nowe zapytanie ze zmienionym inputem tak?
kartin
Jeśli w dodawaniu nowego zlecenia zmienna $pj jest pusta, to możesz po prostu dodać sprawdzanie czy jest tablicą:
  1. <?php if(is_array($pj) && in_array($row1['id_kat'],$pj)) {echo 'checked="checked"';} ?>
peklo
dzięki o to mi właśnie chodziło
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.