Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: UTF-8 - ma przyszłość?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
MalyKazio
Mam takie pytanie
Muszę mieć na stronie dostępne i poprawnie wyświetlane wszystkie europejskie znaki. W związku z tym chyba jedyną możliwością jest przekonwertowanie bazy danych mojej strony z kodowania ISO na UTF-8. Czy to kodowanie ma przyszłość? Czy jest w ogóle sens?
sobstel
a masz jakąś równie popularną alternatywę?

osobiście uważam że ma przyszłość i to świetlaną ;-)
MalyKazio
Czyli warto przekonwertować bazę teraz, przy nadarzającej się okazji, żeby potem mieć spokój?
SongoQ
Cytat
Czyli warto przekonwertować bazę teraz, przy nadarzającej się okazji, żeby potem mieć spokój?
no jasne ze ma. Lepiej teraz niz potem przy wiekszej ilosci danych i wiekszym obciazeniu takie zabiegi robic.
dr_bonzo
Kazdy kraj (prawie) ma swoje inne ISO, wiec nie da sie uzyc kilku kodwac na jednej tabeli. UTF posiada znaki narodowe wszystkich (prawie??) krajow swiata wiec tylko to zadziala.

Co do konwersji -- nieskonwertowana do UTF baza bedzie blednie dzialala, a bledy trzeba poprawiac jak najwczesniej -- poniesiesz wtedy najmniejsze koszty napraw (patrz post SongoQ).
MalyKazio
Planuje to zrobić tak:
1. Skopiować bazę danych, gżegżółką przekonwertować ją do UTF-8, wrzucić potem do drugiej bazy danych. (podobno można też bezpośrednio przy imporcie do nowej bazy w phpmyadmin ją skonwertować ale nie mam pewności)
2. SKonwertować gżegżółką pliki strony internetowej.
3. Podpiąć stronę do nowej, skonwertowanej bazy danych w UTF-8.
Coś pominąłem?
Jarod
Jeśli nie mam w bazie jeszcze danych to jak ustawić żeby ją kodowało do utf8? I jak ustawić kodowanie stronny? Bo jak dałem w nagłówku utf8 zamiast iso to miałem krzaczki. Czy phpdesigner koduje do utf8?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.