mokry
18.02.2007, 01:05:14
Prosiłbym o ocenę / konstruktywną krytykę designu strony gotuj24.pl, która to jest podczas tworzenia.
Link do designu:
http://gotuj24.pl/design.pngMoże kilka uwag:
- Main_content jest zależne od strony... Albo przyjmuje całą szerokość albo dzieli się szerokością z prawym blokiem o szerokości takiej jaka jest wyszukiwarka.
- Obrazek w header, jest zależny od strony... Np wchodzimy do obiadków, pokaże się piękny schabowy albo roladka na talerzu...
- opcje w menu w kategoriach bedzie troche wiekszy line-height, <a> bedize elementem blokowym ze zmienianym tlem...
- nie wiem czy czcionka napisu pod logo pasuje...
- strona bedzie wycentrowana
- pod strona bedzie jakies tlo... jeszcze nie wiem jakie... zrobie jak poskladam stronke
- ogolnie czcionki w serwisie to bedzie tahoma i arial
- i inna uwaga: jest to jeden z moich pierwszych samotnych krokow w grafice, prosilbym o ew. porady vo jeszcze mozna zrobic
Ociu
18.02.2007, 08:43:26
Mało ciekawy, nie przyciąga oka.
Wszytko jest w powietrzu, nie ma spójności. reszta prosta i czytelna.
Kisiol_Ent
18.02.2007, 12:10:36
Strona kiczowata zdeka ale mam nadzieje ze dobre przepisy tam będą.
Treśc jest jednak najważniejsza.
mokry
18.02.2007, 14:31:29
Kisiol_Ent... Twoja wypowiedź naprawdę dużo wniosła w poprawki designu...
Ociu: Myślisz, że border dla divów z treścią polepszyłby wydgląd??
Kisiol_Ent
18.02.2007, 15:12:35
Dobra korzystaj puki czas...
http://img101.imageshack.us/img101/5397/designyv1.pngI masz szczescie ze niemam dziewczyny i siedze w domu na paint'cie i sie nudze :/
Odrazu bym zamowil na takiej poprawionej stronie jakomś dobrą parówkę.
skowron-line
18.02.2007, 15:20:19
Cytat(Kisiol_Ent @ 18.02.2007, 15:12:35 )

Dobra korzystaj puki czas...
http://img101.imageshack.us/img101/5397/designyv1.pngI masz szczescie ze niemam dziewczyny i siedze w domu na paint'cie i sie nudze :/
Odrazu bym zamowil na takiej poprawionej stronie jakomś dobrą parówkę.
a ja bym nic nie zamowil.
milo ze pomagasz koledze ale
ten zielony pasek pod menu jest beznadziejny
naglowki sa nie rowne
stopka jest obcieta
no i tlo nie pasuje do zielonego wogole kolorystyka jest do bani wogole nie ma nic wspolnego z jedzeniem
ale za to ze pomogles masz u mnie plusa
Kisiol_Ent
18.02.2007, 15:42:44
A sprubuj sam cos rowno w paintcie zrobic :/
A zielony pasek jest ok...
Niemiałem tu zamiaru robić jakiegoś dzieła ale chcialem tlyko pokazać ze latfo jest poprawic ta strone
i ze dzieki temu juz niebedzie taka "w powietrzu"
Pasek zielony jest ok.
Wogole chcialem tlyko pokazac ze moja wersja > stara wersja
Co nieznaczy ze moja wersja jest Very God.
strife
18.02.2007, 16:26:18
Cytat(Kisiol_Ent @ 18.02.2007, 15:12:35 )

Dobra korzystaj p
uki czas...
http://img101.imageshack.us/img101/5397/designyv1.pngI masz szczescie ze
niemam dziewczyny i siedze w domu na paint'cie i sie nudze :/
Odrazu bym zamowil na takiej poprawionej stronie
jakomś dobrą parówkę.
Cytat(Kisiol_Ent @ 18.02.2007, 15:42:44 )

A sprubuj sam cos rowno w paintcie zrobic :/
A zielony pasek jest ok...
Niemiałem tu zamiaru robić jakiegoś dzieła ale chcialem tlyko pokazać ze latfo jest poprawic ta strone
i ze dzieki temu juz niebedzie taka "w powietrzu"
Pasek zielony jest ok.
Wogole chcialem tlyko pokazac ze moja wersja > stara wersja
Co nieznaczy ze moja wersja jest Very God.
PWN.PL !A jeśli już musisz pisać jakiś zwrot po angielsku to też to sprawdź, bo jakoś nie rozumiem Twojego zwrotu "Very God" w tym poście.
-------------------------------
Wracając do tematu, przychylam się do tego co napisał
~Ociu, brak spójności. Dodaj w menu, punktowanie do kategori/kuchni świata. Generalnie środek strony jest zbyt biały, może odzielenie od siebie poszczególnych elementów by coś zmieniło. Top strony jest nawet fajny
Cytat
Ociu: Myślisz, że border dla divów z treścią polepszyłby wydgląd??
Pytanie mnie nie dotyczy, ale mi osobiście wydaje się, że design by na tym zyskał, jakieś lekkie obramowanie odzielenie np. lewego menu od środka strony :]
Tak ogólnie jeśli miałbym dawać ocenę to 3+/10.
Pozdrawiam!
mokry
19.02.2007, 11:05:51
Na serwerek zarzuciłem troszkę inną wersję, dostępną tutaj:
http://gotuj24.pl/design/Co o tym myślicie? Jest lepiej?
Proszę o dalsze komentarze i ew. rady, co można by jeszcze poprawić?
Tło... Czy proponujecie takie jakie jest, czy też może, jakiś IMG w tle?
Kisiol_Ent
19.02.2007, 11:15:46
Jeszcze gorsze...
Skorzystaj z mojej rady a dobrze na tym wyjdziesz.
Przerób na moja kolorystyke.
maryaan
19.02.2007, 19:12:19
Cytat(mokry @ 19.02.2007, 11:05:51 )

Na serwerek zarzuciłem troszkę inną wersję, dostępną tutaj:
http://gotuj24.pl/design/Co o tym myślicie? Jest lepiej?
Proszę o dalsze komentarze i ew. rady, co można by jeszcze poprawić?
Tło... Czy proponujecie takie jakie jest, czy też może, jakiś IMG w tle?
blagam wywal te dzwieki z menu!!! jak ktos bedize chcial miec taki efekt to wezmie mlotek i sie przywali pare razy w glowe

W kwestii wygladu to tak:
- gora wyglada jakby sie jakas grafika nie dograla (daj nawet delikatny pasek na samej gorze zeby zdjecie i te cosie obok niego nie dotykaly gornej krawedzi), to samo tlo pod trescia, te 3 divy z klasa rama wrzuc dojeszcze jednego i daj mu jakies tlo odrozniajace sie lekko od tla calej strony
- kolor tla tez wydaje sie ok tylko calosc tak monotonnie wyglada, sprobuj zarzucic tam delikatne paski albo jakis inny lekki wzorek (byle nie zdjecie)
- ta luka po prawej stronie az sie prosi o wstawienie tam losowego zdjecia z galerii
Strasznie schematycznie jest u Ciebie. W dobrym guście jest to menu we flashu. Poszedłbym i zrobił coś w ten deseń z resztą strony. Niech wszystko się jakoś połączy, nie rób prostokątów i kwadratów, postaraj się zlać to razem Siedź nad grafiką tyle aż według Ciebie będzie dobrze.
Wydaje mi się żę nad menu siedziałeś długo... a potem reszte zrobiłeś "na odwal"
mokry
19.02.2007, 23:00:24
Stwierdziłem, że to co zrobiłem faktycznie jest do d*...
Teraz robię coś, opierając się na pewnym szabloniku zbliżonym schematem do designu blogowego... Co prawda wszystko kosztem miejsca, ale myślę, że dore wykorzystanie przestrzeni w późniejszym czasie, ew wykorzystanie AJAX'a, pozwoli zachować przejrzystość przy jednoczesnym utrzymaniu formy.
Mam nadzieję, że przypadnie Wam bardziej do gustu...
@eai: Faktycznie, przy menu siedziałem długo... Jako, że nie jestem dobry w grafice i dopiero zaczynam bawić się w programach graficznych na potrzeby designowe, szybko zrezygnowałem... Dokończyłem menu i potem resztę już tylko na odwal... Tak jak powiedziałeś...
Tym razem postanowiłem moją uwagę bardziej skupić na przejrzystości strony...
Jak zarzuce na serwerek pliczkiem w XHTML Strict to ponownie poproszę o ocenę, razem z kodem, jako że przesiadam się właśnie z tabelek na div'y. Faktycznie szybciej stronka się ładuje i pozwala na lepszą, szybszą i tańszą rozbudowę szablonu.
Pozdrawiam,
Michał
Kisiol_Ent
20.02.2007, 01:10:53
Pewnie dostane za to ostrzeżenie ale -> co za marny człowiek, jak łatwo zmienia zdanie pod wplywem innych! Serwis nie byl taki zly , zwlaszcza te moje usprawnienia. Ten nowy co tam kleisz juz wyglada na gorszy. Popracoj nad wlasnym charakterem lepiej a nie nad stroną, szef kuchni powinien wiedziec co i jak.
mokry
20.02.2007, 15:03:53
Nie wiem czy dostaniesz za to ostrzeżenie, ale co do wyrażania opinii o innych to możesz sobie podarować. Z tego co się orientuję, forum to jest forem technicznym na pewno nie zajmującym się analizą psychoanalityczną.
Zmieniam zdanie pod wpływem innych? Fakt, nigdy nie byłem jakimś zagorzałym nonkonformistą, chociaż decyzja (jeszcze do końca nie podjęta) o nowym design'ie została poparta pewnymi postami/ opiniami z innych źródeł. Ufam profesjonalistą, bo część z nich na pewno nimi jest.
Twoje usprawnienia szczerze mówiąc nie przypadło mi zbytnio do gustu... Sory.
W ripoście (nie zaprzeczę), proponuję abyś Ty popracował nad ortografią.
Pozdrawiam i nie mam zamiaru wzbudzać jakichkolwiek konfliktowych sytuacji.
Michał M.
acztery
20.02.2007, 16:46:50
Strona bez "duszy" trzeba ją dopracować. najlepiej od nowa. jakas taka jak by poskładana z puzli nie wiem jak to napisać.
@Kisiol_Ent Twoja wersja nie była w cale taka dobra. No ale widać ze skromy to Ty nie jesteś....
Zajec
20.02.2007, 17:01:03
Mam nadzieję, że nie zrobię zbyt dużego OT, pisząc o funkcjonalności a nie wyglądzie.
Mokry: Podstawową wersję efektów z menu można osiągnąć przez CSS (podmiana 1 strzałki na 3 oraz padding-left). Natomiast płynność możesz zafundować przez JavaScript.
Wykorzystując Flasha utrudniesz surfowanie po stronie.
mokry
21.02.2007, 20:07:53
Dobra... Jeszcze jedna wersja strony:
http://gotuj24.pl/ver2Proszę o ocenę tego designu, oraz wyrazić zdanie, który lay jest lepszy.
Starszy czy ten.
Nowy lay zrobiłem wzorując się na szablonach typowych dla blogów.
Zdaję sobie sprawę, że miejsca jest mniej, wydaje mnie się jednak, że ten jest chyba bardziej przejrzysty i miły dla oka. Jak wy sądzicie?
Jak poprzednio: proszę o konstruktywną krytykę
Logo prawdopodobnie będzie podmienione na coś innego, bardziej pasującego do szablonu. Może coś zaproponujecie...
Pozdrawiam,
Michał.
Ociu
21.02.2007, 20:33:24
Nie ! Zdecydowanie gorsze od pierwszej wersji.
kwiateusz
21.02.2007, 22:42:19
układ tak, ale kolory bardziej mi sie podobają błękit, zieleń + jeszcze jakiś kolor i wyglądałoby to całkiem apetycznie

moze troche żółci?
Kisiol_Ent
22.02.2007, 00:52:18
Choć ta strona wydaje się bardziej pusta i co w normalnym przypadku bylo by wadą, tu jest wlasnie zaletą.
I w tym pustym miejscu powinien byc wlasnie jakis dobry przepis - kaszanka smazona itp. Strona
wlasnie owa kulinarna powinna byc taka ze sie ja otwiera i odrazu ma sie pomysl na żarcie a nie widzi
się 15 banerów, 150 linków i 1 przepis. GOOD JOB!
Dodałbym tylko w logo strony jajko sadzone. Tak jajko sadzone przyciągnie potencjalych internautów.
PS> Moja wersja też jest dobra. No ale ta jest leszpa, leżeli chcesz to i tym razem mogę dać Ci
jakieś porady, ale już odpłatnie - 10zł.
mokry
22.02.2007, 00:57:27
Wolne żarty...

Jak będę potrzebował pomocy, to zamieszcze odpowiedni post w Giełdzie Ofert.
BTW: Szykuje jeszcze jeden designu- ostatnio do wyboru. Tym razem z dużą pomocą znajomego lubiącego conieco pomyszkować w gfx.
DeyV
22.02.2007, 10:05:35
Kisol - za dużo gadasz... Dlatego ostatni post nie na temat usuwam.
Design - 1 wersja bardziej podobała mi się kolorystycznie.
Ta czerwień, bordo i zieleń, o dziwo, całkiem dobrze do siebie pasowały. I bardziej kojarzyły mi się z kuchnią.
Wersja 2 też sprawia dosyć pozytywne wrażenie, jest taka web2

ale nie pasuje mi całkowicie stylistycznie. Ale postępy warsztatowe widać wyraźnie, więc walcz dalej

ps. tylko nie grzesz więcej, i nie zrób już nigdy takiego strasznego zielonego tła. brrr
Turgon
22.02.2007, 16:55:55
Ja to co krowa ? Zieleń nie powoduje u mnie podniesienia apetytu. No cóż

Na poważnie, to po prostu lay'owi ta zieleń i błękit nie służą...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.