Wszystko jak w temacie
Mam plik dodaj_firme.php którego kod wygląda tak:
  1. <?php
  2. require_once('funkcje.fcn');//ładuje funkcje
  3. tworz_head("Dodawanie firmy");//tworzy sekcję HEAD
  4.  
  5.  
  6. echo'<body>';
  7. echo'<div class="dodawanie" id="ajax">';
  8. echo'<h2 class="ajaxpanadm">Dodawanie informacji o firmie</h2>';
  9. echo '
  10. <table>
  11. <tr>
  12. <td>NIP</td><td><input type="text" id="nip" value="" size="10"></td>
  13. </tr>
  14. <tr>
  15. <td>Nazwa firmy</td><td><input type="text" id="nazwa_F" value=""size="50"></td>
  16. </tr>
  17. <tr>
  18. <td>Opis firmy</td><td><textarea id="opis_F" value=""rows="8" cols="51"></textarea></td>
  19. </tr>
  20. <tr>
  21. <td>Adres:</td><td><input type="text" id="adres"value="" size="50"></td>
  22. </tr>
  23. <tr>
  24. <td>Telefon:</td><td><input type="text" id="telefon" value="" size="10"></td>
  25. </tr>
  26. <tr> 
  27. <td>E-mail:</td><td><input type="text" id="e_mail"value="" size="10"></td>
  28. </tr>
  29. <tr>
  30. <td><input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="1000000">
  31. Załąduj ten plik:</td><td><input id ="grafika" type="file"></td>
  32. </tr>
  33. </table>
  34. <input
  35. type="button" 
  36. value="Wyślij" onclick="przetwarzajDane('nip','nazwa_F','opis_F','adres','telefon','e_mail''ajax');"/><button type="reset">Reset</button>';
  37.  
  38. echo'</div>';
  39.  
  40.  
  41.  
  42.  
  43. tworz_koniec();
  44. ?>

Mam Plik ze skryptem. skrypt jest łądowany poprzez funkcje_head() nie będe tego opisywał bo to akurat działa:)
tak wygląda java skrypt
Kod
var XMLHttpRequestObject = false;

if (window.XMLHttpRequest) {
  XMLHttpRequestObject = new XMLHttpRequest();
}
else if (window.ActiveXObject) {
  XMLHttpRequestObject = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
}
function przetwarzajDane(nip,nazwa_f,adres,opis_F,telefon,e_mail,ajax) //funkcja z argumentem id formularza i id ajaxa
{
  if(XMLHttpRequestObject){
    var div = document.getElementById(ajax);//wyślij dane do id ajaxa
    var url = "http://localhost/dyplomowa/admin/dodaj_firme_przetwarzanie.php";//zmienna url
    XMLHttpRequestObject.open("POST", url);//wyślij dane z tfValue.x. formularz do skryptu o adresie url
    XMLHttpRequestObject.setRequestHeader(
      'Content-Type', 'application/x-www-form-urlencoded'); //coś z typem kodowania
    XMLHttpRequestObject.onreadystatechange = function()
    {
      if(XMLHttpRequestObject.readyState == 4 &&
          XMLHttpRequestObject.status == 200){
        var str = XMLHttpRequestObject.responseText;
        div.innerHTML = str;
      }
    }
    var tfValue1 = document.getElementById(nip).value;//pobira dane z formularza
    tfValue1 = escape(tfValue1);
    XMLHttpRequestObject.send("nip=" + tfValue1);//zdefiniowanie $_POST['x']

var tfValue2 = document.getElementById(nazwa_F).value;//pobira dane z formularza
    tfValue2 = escape(tfValue2);
    XMLHttpRequestObject.send("nazwa_F=" + tfValue2);//zdefiniowanie $_POST['x']

var tfValue3 = document.getElementById(adres).value;//pobira dane z formularza
    tfValue3 = escape(tfValue3);
    XMLHttpRequestObject.send("adres=" + tfValue3);//zdefiniowanie $_POST['x']

var tfValue4 = document.getElementById(opis_F).value;//pobira dane z formularza
    tfValue4 = escape(tfValue4);
    XMLHttpRequestObject.send("opis_F=" + tfValue4);//zdefiniowanie $_POST['x']

var tfValue5 = document.getElementById(telefon).value;//pobira dane z formularza
    tfValue5 = escape(tfValue5);
    XMLHttpRequestObject.send("telefon=" + tfValue5);//zdefiniowanie $_POST['x']

var tfValue6 = document.getElementById(e_mail).value;//pobira dane z formularza
    tfValue6 = escape(tfValue6);
    XMLHttpRequestObject.send("e_mail=" + tfValue6);//zdefiniowanie $_POST['x']

}
}

plik php ze skryptem obsługującym dane z POSTA wygląda tak:
  1. <?php
  2. require_once('funkcje.fcn');
  3. tworz_head("Dodawanie firmy");//tworzy sekcję HEAD
  4. @$nip=$_POST['nip'];
  5. @$nazwa_F=$_POST['nazwa_F'];
  6. @$opis_F=$_POST['opis_F'];
  7. @$adres = $_POST['adres'];
  8. @$telefon = $_POST['telefon'];
  9. @$e_mail = $_POST['e_mail'];
  10. @$grafika=$_FILES['grafika'];
  11. echo"$nip , $nazwa_F , $opis_F , $adres , $telefon , $e_mail";
  12. if (!$nip and !$nazwa_F and !$opis_F and !$adres and !$telefon and !$e_mail and !$grafika)
  13. {echo'nie wprowadziłeś żadnych danych';}
  14. //sprawdzanke wprowadzonych danych można pominąć logo
  15. else if(!$nip or !$nazwa_F or !$opis_F or !$adres or !$telefon or !$e_mail )
  16. {
  17. echo'<p>Nie wprowadziłeś NIP firmy lub Nazwy firmy lub Opisu firmy lub Adres firmy lub tel.Firmy lu
    b e_mail firmy. Informcje o firmie niestety nie będą dodane. Proszę powrócić i poprawnie dodać informację o firmie</p>'
    ;
  18. }
  19. if ($nip and $nazwa_F and $opis_F and $adres and $telefon and $e_mail)
  20. {
  21. lacz_z_baza();
  22.  
  23.  
  24. $select = "insert into firma values('$nip','$nazwa_F','$opis_F','$adres','$telefon','$e_mail','".$_FILES['grafika']['name']."')";
  25. $query = $mysql->query($select);
  26.  
  27. if(!$query) echo"nie można wykonać insert, błąd programu";
  28. if($query)
  29. { echo"Informacje o firmie zostąły dodane do bazy danych";
  30. $copy = copy($_FILES['grafika']['tmp_name'],'wyslane/'.$_FILES['grafika']['name']);
  31. if($copy)echo'Logo Firmy zostało dodane';
  32. else echo'Logo firmy nie zostało dodane, jeśli wybrałeś plik graficzyny z logo firmy oznacza to że program wykonał błąd';
  33. }
  34. echo'<p><a href="admin.php">Powrót</a></p>';
  35. }
  36. tworz_koniec();
  37. ?>

Mój problem polega na tym że do skryptu php obsługucego dane z formularza przesyłany jest tylko jeden input "nip" tylko on jest łądowany do tablicy $_POST['nip']
reszty nie ma.
Wiem że popełniam jakiś prosty błąd w przekazywaniu zmiennch gdyż słabo znam java script:(, proszę o pomoc.
Od razu też zapytam jak przesłać grafikę bo na razie to się jeszcze za nia nie brałem (nie ma przydzielonego żadengo id i nie jest wogóle brana pod uwagę przez skrypt java) Czy takie wysyłanie grafiki mogę zrobić w identyczny sposób jak całej reszty, dorobić tylko id i zmienną dla skryptu java czy też muszę jakoś zmieniać ten fragmencik XMLHttpRequestObject.setRequestHeader(
Dzięki z góry za pomoc i przepraszam za banały ale kiedyś człowiek musi się uczyć żeby wiedzieć a w necie nie znalazłem(może szukałem z krótko ,ale na czase mi też zależy)

Edit jak przerobiłem funkcje javy script na wzór znalezionej w necie to też nie pomogło:(
Kod
function przetwarzajDane(nip,nazwa_f,adres,opis_F,telefon,e_mail,ajax) //funkcja z argumentem id formularza i id ajaxa
{
  if(XMLHttpRequestObject){
    var div = document.getElementById(ajax);//wyślij dane do id ajaxa
    var url = "http://localhost/dyplomowa/admin/dodaj_firme_przetwarzanie.php";//zmienna url
    XMLHttpRequestObject.open("POST", url);//wyślij dane z tfValue.x. formularz do skryptu o adresie url
    XMLHttpRequestObject.setRequestHeader(
    XMLHttpRequestObject.onreadystatechange = function()
    {
      if(XMLHttpRequestObject.readyState == 4 &&
          XMLHttpRequestObject.status == 200){
        var str = XMLHttpRequestObject.responseText;
        div.innerHTML = str;
      }
    }
    var tfValue1 = document.getElementById(nip).value;//pobira dane z formularza
    tfValue1 = escape(tfValue1);

var tfValue2 = document.getElementById(nazwa_F).value;//pobira dane z formularza
    tfValue2 = escape(tfValue2);

var tfValue3 = document.getElementById(adres).value;//pobira dane z formularza
    tfValue3 = escape(tfValue3);

var tfValue4 = document.getElementById(opis_F).value;//pobira dane z formularza
    tfValue4 = escape(tfValue4);

var tfValue5 = document.getElementById(telefon).value;//pobira dane z formularza
    tfValue5 = escape(tfValue5);

var tfValue6 = document.getElementById(e_mail).value;//pobira dane z formularza
    tfValue6 = escape(tfValue6);
    XMLHttpRequestObject.send("nip=" + tfValue1 + "&nazwa_F=" + tfValue2 + "&adres=" + tfValue3 + "&opis_F=" + tfValue4 + "&telefon=" + tfValue5 + "&e_mail=" + tfValue6);//zdefiniowanie $_POST['x']

}
}

Gdyby ktoś podrzucił mi gotowy prosty kod z formularzem zawierającym wiecej niż jedno pole i realizowany przez Ajax + PHP

Edit: Uffff... poszło z tym drugim kodem co znalazłem na forum, przeszkodą jak zwykle było moje roztargnienie
w wierszu
function przetwarzajDane(nip,nazwa_f,adres,opis_F,telefon,e_mail,ajax)
nazwa_F była małła litera f ups...smile.gif
To teraz została jeszcze kwestia grafiki:)
Edit: no i znowu stop:/ Wie kotś może w jaki sposób zrealizować przesył plików na serwer za pomocą jajax??
Bardzo potrzebuje tej informacji a nie mogę jej znaleźć:/
Acha od razu zaznacze też że wolałbym nie operować na gotowych bibliotekach:)