Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jedno-dniowa waznosc numerka?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JamalBIG
Witam

Stworzyłem kod który 'rozdaje' numerki z puli zapisanej w tabeli w bazie danych. Dzięki tym numerkom użytkownicy mogą korzystać z działu download. Czy wiecie może jak zrobić aby numerek który otrzymał użytkownik był 'aktywny' przez 24h a nie jak jest teraz ulegał przedawnieniu po jednorazowym użyciu?

Pozdrawiam
peter13135
może w tej tabeli dat kolumne gdziebedzie data ważności, i potem skrypt zmodyfikuj żeby ją sprawdzał
JamalBIG
A jest moze jakies rozwiazanie z uzyciem cookie's?
bełdzio
jest, ale cookisy user moze modyfikowac wiec user bedzie mogl korzystac tak dlugo jak chce
JamalBIG
To moze podpowiecie jak to zrobic jezeli zapisywana mam date w formie '2008-08-12 21:44:21' w momencie pobierania numerka. Data jest zapisywana w tabeli z numerkami w kolumnie 'aktywowano'.

Mam tu to co zdolalem wydziergac ale nie wiem dlaczego, ale wyswietla mi ze 'juz nie aktywny', kiedy data zapisana w bazie to wlasnie 2008-08-12 21:44:21

1. <?php
  2. $aktywny_przez = 60*60*24;
  3.  
  4. $jaki_czas = time() - $data_aktywacji;
  5.  
  6. if( (time() - $data_aktywacji) > $aktywny_przez){
  7. echo "juz nie aktywny";
  8. } else {
  9. echo "jeszcze aktywny";
  10. }
  11. ?>
szpakoo
w momencie podawania numerka użytkownkowi zastosuj takie zapytanie:
  1. INSERT INTO tabela (pole_z_data) VALUES (DATE_ADD( NOW(), INTERVAL 1 DAY))

to będziesz miał zapisana date do ktorej wazny jest kod, a potem z poziomu PHP (albo zapytaniem SQL) porównaj czy data aktualna jest późniejsza od tej zapisanej w bazie, jeśli tak to kod jest jeszcze aktywny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.