Witam
Mam stronę - http://www.ententa.vot.pl/t/, jest to teoretycznie ekran "ekwipunku" do mojej przyszłej gry online - korzystam z dwoch bibliotek, overLiba i prototype.js (z pluginami script aculo).
Podczas przeciągania elementu nic złego się nie dzieje - problem pojawia się, gdy próbuje zdropować (opuścić) dany element na kontener (w tym wypadku kontenerem jest niebieski, jasny kwadrat na górze). Mianowicie gdy zwalniam przycisk myszki item pojawia się... nie w kontenerze, a nad nim, lub obok! i dopiero wtedy zjeżdża do prawidłowej pozycji. Tak samo dzieję się, gdy wrzucam element z powrotem do "plecaka" (czyli dolnego, większego pola 4x2).
Zupełnie nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, aplikacje można potestować na w/w stronie, tak samo i źródło - nie ma żadnego PHP'a, więc raczej nie będzie z tym problemów.
Pozdrawiam, mając nadzieję na szybką odpowiedź i dziękuje za nią z góry,
Daron.
Problem okazuje sie rozwiązywać, gdy nad kontenerem nic się nie znajduje (żaden tekst), najlepiej żeby body:margin=0px a pozycja kontenera to absolute. Ale to bez sensu, przecież będe chciał umieścić ekwipunek gdzieś na środku strony i co wtedy?
Matematycznie:
Item pojawia się wyżej o : odległość kontenera od górnej krawędzi przeglądarki, a potem do niego zjeżdża. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, czy korzystanie z appendChild w ten sposob nie dziala?