Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Pendrive]Autorun i Partycje
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
ShadowD
Witam mam dwa pytania dotyczące pendrive.

1. Czy jest możliwość podzielenia pendrive na dwie partycje 2Gb i 6Gb ogółem ma 8Gb??
2. Czy można do jednej partycji stworzyć autoruna??

1. Z tego co czytałem to można podzielić na dwa sposoby:
a. Program zewnętrzny, jego wadą jest potrzeba instalowania na każdym komputerze na jakim się używa pendrive.
b. Podzielić na linuxsie, niestety na windows będzie widziany tylko pierwszy dysk..
Jest jakaś inna metoda by po włożeniu pendrive do usb były widoczne dwa dyski bez instalacji zewnętrznego oprogramowania??

2. Umiem stworzyć autoruna lecz po włożeniu pamięci do usb odpala się okienko (jakim sposobem uruchomić) i tam jako pierwszy jest mój autorun, ale czy da się tak by bez tego zbędnego klikania odpalił się jakiś plik. W zasadzie chodzi o coś w stylu wkładam w usb i odpala mi sie np FireFox nic nie klikając na standardowych ustawieniach widows.

Z góry dzięki za odpowiedz na moje mocno pomieszane pytania...
webdice
Przenoszę na Komputery i oprogramowanie.
tiraeth
Ad 1. Podział na dwie partycje fat16/fat32. Żeby Windows (XP i 2000) widział drugą partycję, trzeba ją "podmontować" pod literę dysku. Najlepiej konsolowym narzędziem diskpart, chyba parametr rescan wykryje wszystko co zostało podłączone i podmontuje z automatu (powinien, ale nie jestem pewien, bo nie korzystałem).

Ad 2. Podobno taka zawartość pliku <b>autorun.inf</b> pomaga:
Kod
[autorun]
shellexecute=TwojPlik.exe
shell\Autorun\command=TwojPlik.exe
shell=Autorun
action="Uruchom TwojPlik.exe"
ICON=TWOJAIKONA.ICO

Analogicznie, w autorunie możesz wywołać diskpart. Na wszelki wypadek, żeby antywir czy windows nie wył, napisz prosty programik w C++, który wywoła właśnie narzędzie diskpart.
suchy1
można podzielić, użyj do tego programu Garted. Wrzucasz go na CD i odpalasz przed startem Windowsa z płyty CD i tam dzielisz sobie pendrive na dwie partycje (system plików fat32)
ShadowD
@Tiraeth tak, taki autorun wystarczy ale niestety odpala się okienko o którym pisałem w pierwszym poście.

@suchy1 Jesteś pewien, że po tym zabiegu pendrive będzie widziany jako dwa dyski na windows i nie będzie problemu z odpalaniem drugiej partycji, bez dodawania innych programów??

Chyba muszę was uprzedzić, nie znam się na systemach plików więc pisanie "system plików fat32" nie za dużo mi mówi mianowicie chodzi mi o coś w stylu:

Mam dwie partycje np:
H - Partycja z autorunem po włożeniu do usb (miech będzie już nawet to okienko) odpala się program który minimalizuje się do paska z zegarkiem. winksmiley.jpg Po kliknięciu na tą ikonkę odpala się pasek z spisem dostępnych programów które są zainstalowane na pendrive.
J - Wolny dysk na dane.

Moje problemy:
1. Wkładam dysk do jakiegokolwiek komputera na systemie windows xp lub home i w mój komputer pojawiają się dwa dyski.
2*. Jak zrobić autoruna tz. wkładam pendrive i odrazu odpala się program bez okienka o prośbie wybrania sposobu otwarcia...

*Pytanie dodatkowe
tiraeth
1) Możesz mieć wyłączony autorun z dysków w Windowsie i dlatego z automatu się nie odpala. Spróbuj to samo nagrać na płycie CD-RW i sprawdź czy się odpali.
2) Samo stworzenie partycji FAT32 nic nie da, bo system i tak podmontuje tylko pierwszą. Żeby zamontować drugą, trzeba użyć komendy diskpart.
ShadowD
Systemie(rejestr) jest tak skonfigurowany by pozwalał na autorun z pendrive. Jak już pisałem autorun działa ale w taki sposób, Odpala się okienko i jako pierwszy wariant mam swojego autoruna z swoim obrazkem i muszę potwierdzić [enter] i się odpala. Kliknięcie na ikonę pendrive (mój komputer) powoduje odpa autoruna. Problem z tym okienkiem jest tylko przy wkładaniu ale jakoś przeżyje jeszcze z tym.

Jeśli dam ta partycję z autorunem jako pierwszą i do niej dodam plik *.BAT z ową komędą system zauważy drugi dysk??

Podsumowanie:
Jakim programem najlepiej podzielić pendrive na dwa dyski??
Czy nic na nim nie zepsuje??
Mimo innego typu plików (FAT32) wszystko będzie działało??
Jak dokładnie powinna wyglądać ta komenda??

Wiem pytania są banalne jednak ja nie umiem sobie z tym poradzić... ;/

Cytat
13 . Jak podzielić pendrive'a na partycje?

Aby podzielić pendrive'a "na części" w Windowsie XP wybieramy kolejno Zarządzanie komputerem, Magazyn,Zarządzanie dyskami. Otwiera się lista partycji. Należy odszukać urządzenie, najpierw trzeba usunąć partycję, prawoklik i Usuń partycję..., ponownie prawoklik i wybieramy Nowa partycja..., ukazuje się kreator nowych partycji, korzystając z kreatora możemy podzielić urządzenia na mniejsze partycje. Trzeba pamiętać, że istnieją minimalne wielkości (8MB dla NTFS, 16MB dla Fat16 i 33MB dla FAT32).

^^ http://www.pendrive.pl/index.php?act=help#partycje

Niestety przycisk [Usuń partycję] nie działa... ;/
bartg
Nie da się innego autoruna zrobić. Zawsze muszę potwierdzić czy sobie życzę, aby po włożeniu płyty, pendriva odplalał się program. Bo co jeśli odpali się wirus? Nic bym wtedy nie mógł zrobic.
ShadowD
Rozumiem, pisałem już że przeżyje z takim autorunem.

Lecz zależało by mi na podziale pendrive na dwie części więc, jak to zrobić??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.