Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS, Flash?] Muza w tle - jak bez ramek?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
windman
Witam,

Muszę na stronie umieścić tło muzyczne.
Obecnie zrobiłem to we Flashu (tylko muzykę, strona jest na htmlu) z możliwością wyłącznenia muzyki. Flash pamięta też, czy użytkownik wyłączył muzykę, gdy ten ponownie odwiedza stronę.

Problem jest taki, że gdy użytkownik nie wyłączy muzyki, to podczas nawigacji po stronie muzyka będzie uruchamiana od początku przy każdym przejściu na inną podstronę. Nie wiem, czy Flash może zapamiętać pozycję utworu gdy użytkownik kliknie łącze....
... nawet jeśli taka opcja jest możliwa to muza pewnie będzie się zacinała.

Jedno rozwiązanie jakie mi się nasuwa to ramki, ale tego chciałbym uniknąć... czy ktoś zna inne rozwiązanie?

Pozdrawiam
wookieb
1) Flash ma swoje "ciasteczka" i tam mozesz sobie przechowywac dane co zrobil user itd. Tylko jak robi sie muzyke na stronei we flashu to najczescie jcala taka strona jest wykonana w tej technologii
2) Mozesz przewinac do tego miejsca gdzie był ostatnio i nic nie bedzie sie cielo.
windman
Cytat(wookieb @ 13.09.2008, 23:02:13 ) *
1) Flash ma swoje "ciasteczka" i tam mozesz sobie przechowywac dane co zrobil user itd. Tylko jak robi sie muzyke na stronei we flashu to najczescie jcala taka strona jest wykonana w tej technologii
2) Mozesz przewinac do tego miejsca gdzie był ostatnio i nic nie bedzie sie cielo.

Napisałem, że gdy użytkownik wyłączy muzę to flash zapamięta jego decyzję i gdy następnym razem odwiedzi stronę to muza poleci bądź nie, czyli mam juz te flashowe ciasteczka...

Problem w tym, że jeżeli muza leci i użytkownik chce przejść z jednej podstrony na inną to podczas kliknięcia w jakiś link musiałbym zapamiętać pozycje muzy. Problem w tym, że nie wiem jak wywołać funkcję we flashu podczas kliknięcia w link...

Zdecydowałem się na flash, gdyż wydaje mi się że to najbardziej kompatybilne rozwiązanie (w sensie, że nie będzie problemu z większością przeglądarek), jeżeli ktoś zna inne, dobre rozwiązanie to prosiłbym o pomoc!

Pozdrawiam
hao
Witam
A tak sobie pomyślałem, że może podejść do tego z zupełnie innej strony?

Jeśli nie jest dla Ciebie ważne przeładowanie strony (a co za tym idzie silne pozycjonowanie) mógłbyś spróbować zrobić całą stronę bez przeładowania za pomocą ajaxa. Tutaj polecam mintAjaxa, a dokładniej mój post:

http://www.mintajax.pl/forum/viewtopic.php...&highlight=
i ostatni post.

Ty tylko alternatywa... ale kto wie?
Pozdro :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.