cycofiasz
23.09.2008, 17:16:22
Witam, stworzyłem w swojej krótkiej karierze webmastera-programisty kilka działających skryptów, lecz brak im jednego: systemu użyszkodników...
Stworzyłem skrypt rejestracji i aktywacji konta, działa wyśmienicie. Nie nauczyłem się jednak do tej pory tego wykorzystać do logowania. Nie kumam zbytnio sesji... Chciałbym, aby po logowaniu user był rozpoznawany jako konkretny user, i aby w bazie była zapisywana jakas informacja o sesji i przyporządkowanemu jej użytkownikowi, aby można to było wykorzystać np. do jego uprawnień i komentarzy przez niego pisanych...
Wytłumaczy mi to ktoś łopatologicznie? Co dalej, jeśli user wprowadzi poprawnie login i hasło?
_olo_1984
23.09.2008, 18:27:21
Jeżeli wprowadzi poprawnie login i hasło, przypisujesz dla zmiennych sesyjnych dane, które ci będą potrzebne np. jego login, jego email itp. Możesz zrobić taki myk, że jeżeli istnieje sesja (a w momencie prawidłowej autoryzacji użytkownika np. ustawiasz zmienna $_SESSION['dupa']=true) to pokazywane są inne bloki strony, bądz możesz wogóle podzielić uzytkowników i według stopnia (user, admin) pokazywać/przekierowywać na inne strony, możliwości jest wiele, zależy do czego ci to potrzebne i co będziesz robił. Co do przechowywania sesji oczywiście możesz skorzystać np. z własnego session_handler'a - ale może puki niepewnie stąpasz to pobaw się normalną sesją, zobacz jak działa itp. Chyba w większości odpowiedziałem na Twoje pytanie. Na sam koniec oczywiscie user musi się wylogować. W tedy usuwasz dane z sesji.